inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 16., szombat

Microsoft

Baliga Violetta Lilla, Gaján Éva, Ladányi Hajnalka Andrea és Török Petra Ildikó összeállítása 2010. őszi félév

A Microsoft stratégiája

A Microsoft Corporation a világ egyik legnagyobb szoftvervállalata. A céget Új-Mexikóban alapította 1975-benBill Gates és Paul Allen Micro-soft név alatt.
Főbb szoftvertermékeik: a Microsoft Windows operációsrendszer-család (ez a legismertebb, szinte mindenhol megtalálható az asztali számítógépek piacán), fordítóprogramok és értelmezők különböző programozási nyelvekhez, valamint szövegszerkesztők, táblázatkezelők és egyéb irodai szoftverek.
Üzleti és szakmai sikereiket többek között annak köszönhetik, hogy egységes felhasználói felületet alkottak. Az összes Microsoft-alkalmazás ugyanazokat a menüparancsokat, billentyűkombinációkat és folyamatokat használja a hasonló feladatokhoz. Így jóval kevesebb idő megtanulni egy következő szoftver használatát. Nagy "találmányuk" a visszafelé kompatibilitás: a Microsoft biztosítja, hogy a régebbi kódok és adatok az újabb rendszereken is működni fognak. Egy másik, ezzel összefüggő erénye termékeiknek az összekapcsolhatóság: általában (de főleg a Microsoft Office esetében) az egyik Microsoft-alkalmazásban létrehozott adat más Microsoft-alkalmazásokba is átvihető.
A rengeteg pozitívum ellenére elmarasztalás, kritika is érte a Microsoftot. A vállalat agresszív üzletpolitikája számos kormányvizsgálathoz vezetett. Például az Egyesült Államok szövetségi bírósága vétkesnek találta őket monopolhelyzetükkel való visszaélés miatt.
Az alapítványi munka 2008 óta a legfontosabb területévé vált a Microsoft-alapító Bill Gates tevékenységének. A Gates házaspár sokféle módon próbál segíteni a világ szegényeinek. A Bill és Melinda Gates Alapítványnagyon jelentős összegekkel támogat egészségügyi és kulturális projekteket. Példájuk nyomán számos más dollármilliárdos is bekapcsolódott a jótékonysági munkába.

Forráselemzés

Microsoft
A magyar Wikipédia Microsoftról szóló cikke röviden bemutatja a világ egyik legnagyobb szoftvercégének történetét, termékeit, üzleti kultúráját. Ismerteti a Microsoft monopolhelyzetéből fakadó jogi kérdéseket, összefoglalja a céget ért kritikákat, és végül megad egy sor külső hivatkozást, amelyeken el lehet indulni, ha az ember többet is szeretne tudni a vállalatról.

Microsoft Windows
Az angol nyelvű Wikipédia-szócikk jóval részletesebb. Nyomon követhető itt az operációs rendszer fejlődése: korai verziók, Windows 3.0 és 3.1, Windows 95, 98 és ME (Millennium Edition), Windows NT család, Windows CE, egészen az 1.6-osig, ami "már a jövő". Szó esik többek között a biztonságról is: a file-engedélyek, a védelem (Windows Defender), a szavatosság kérdéseiről. Megtudhatjuk, milyen szabadon felhasználható Windows-alkalmazások vannak. (A szoftvergyártók közötti verseny egyre inkább rákényszeríti a cégeket erre, hiszen lassan már minden letölthető az internetről.)

IBM PC DOS
IBM és Microsoft: partnerek és versenytársak. Röviden így foglalható össze az angol Wikipédia vonatkozó cikkének tartalma. Az IBM PC DOS-t (Disk Operation System) az IBM a saját személyi számítógépei és a velük kompatibilis pc-k számára gyártotta és forgalmazta. A 80-as évektől az IBM és a Microsoft is adott ki saját DOS-változatokat. Együttműködésük elején az IBM csak ellenőrizte és csomagolta a Microsoft termékeit, és a saját verziói kis késéssel követték a Microsoft-féle DOS-okat... Egy idő után a Microsoft - érthetően - ragaszkodott hozzá, hogy a gyártók megtartsák az MS-DOS terméknevet. Az IBM állt ellen legtovább ennek a követelésnek. Az IBM PC DOS-nak az alábbi verziói futottak: 1.0, 2.0, 3.0, 4.0, 5.0, 5.02, 6.00, 6.1, 6.3, 7, 2000. Az utolsó változat a 2000. év problémával kapcsolatban teljesített feladatokat.

Bill Gates
Az angol Wikipédia részletes életrajzot közöl William Henry „Bill” Gates III-ról, az amerikai üzleti mágnásról, emberbarátról, íróról, a Microsoft Vállalat elnökéről, akit a világ leggazdagabb emberei között tartanak számon. Mint sok híres nagy embert, őt is kirúgták az egyetemről (tegyük hozzá: a Harvardról, mert ez azért nem mindegy). Ezután következett a cégalapítás, az együttműködés az IBM-mel, a Windows hihetetlen felfutása... Jókor volt jó helyen – szokták mondani. Szó esik a magánéletéről, az ő és felesége nevével fémjelzett alapítványról, a különféle befektetésekről. Egész komoly bibliográfia, sőt filmográfia egészíti ki a cikket, és számos link. Közülük talán a legérdekesebb a Microsoft News Center nevű honlap, ahonnan egy szimpatikus, vöröses hajú úr mosolyog ránk kedvesen. Alatta cikkek: a Microsoft Gates után (és Bill a Microsoft után)... Bill Gates megosztja feljegyzéseit... Bill Gates 2009. évi levele... Hogyan látja Bill Gates a pc jövőjét?

Paul Allen
Paul Gardner Allenről, Bill Gates üzlettársáról az angol Wikipédia terjedelmes szócikkéből legyen elég pár beszédes adat. Személyes vagyona 12.7 billion US$-ra rúgott 2010-re. Több mint 40 különböző technológiai, média- and tartalomszolgáltató cég felett rendelkezik. Három profi sportegyesületet is a magáénak tudhat a futball, a kosárlabda és az amerikai futball nemzeti válogatott csapatai közül.

Criticism of Microsoft
A Microsoft termékeit és üzletpolitikáját számos alkalommal kritizálták. A bírálatok tárgya leggyakrabban a cég üzleti szoftvereinek használhatósága, megbízhatósága, biztonságossága. Azzal is vádolják, hogy túlságosan hozzáköti a kereskedőket és a felhasználókat a saját termékeihez, és nem alkalmazkodik a létező szabványokhoz. A Linuxszal és a Mackel való összehasonlítás szintén állandó téma a Microsofttal kapcsolatban. Több ízben perbe fogták a társaságot különböző kormányok és vállalatok a törvénytelen monopolizációs törekvései miatt. 2004-ben az Európai Unió elmarasztalta az uniós versenyügyben tanúsított magatartásáért. (Wikipédia, angol.)

History of Microsoft Windows
1983-ban jelentette be a Microsoft új fejlesztésű termékét, a Windowst, ami a korábbi MS-DOS operációs rendszerhez kapcsolódó grafikus felhasználói felület (graphical user interface, GUI). A termék a fejlesztés során jelentős változásokon ment keresztül. A kulcsszavak e témában: Windows 3.11, Windows 95, Windows 98, Windows ME. A Windows NT család az NT 3.1-gyel kezdődött 1993-ban... (További "varázsszavak" is szerepelnek az angol nyelvű Wikipédia-szövegben, úgy mint OS/2, IA-32, x86-64, Itanium, Alpha, MIPS, Fairchild Clipper, PowerPC, NT4.0, CPU, PowerPC, MIPS – de ezeket csak a vájtfülű szoftveresek értik. A régebbi felhasználók közül viszont sokan emlékeznek még a 286-osra, 386-osra, 486-osra.)

Twenty Years of Windows
A Microsoft alapításának 20. évfordulója alkalmából cikksorozat indult a PCMAG, vagyis a PC Magazin című újság online változatának címlapján, 2005-ben. Mindenféle hardver- és szoftvergyártó cégek híres emberei is megidéztetnek a Microsofttal kapcsolatban: a Xerox, a Dell, a Netscape, Eric Hahn, Dave Robson, Charles Simonyi és sokan mások.

Bill Gates: A timeline
A BBC News Online 2006. június 15-ei oldalán röviden összefoglalja Bill Gates eddigi élettörténetét 1955-ös megszületésétől 2006-ig, amikor bejelentette, hogy hamarosan távozik a Microsoft operatív vezetői posztjáról. A továbbiakban csak az elnöki feladatokat látja el a cégnél, és idejének nagy részét az alapítványi munkára fordítja.

Microsoft Chronology
Ez egy másik időrendbe szedett Microsoft-történelem, ezúttal a CBS News nevű internetes hírportálról. A sztori 1975-ben kezdődik, amikor Paul Allen és Bill Gates, a két jó barát közösen programnyelvet írnak az Altair nevű hobbiszámítógéphez, és ezzel megszületik az első Microsoft-termék... Azután folytatódik a történet egészen 2008-ig, amikor a Microsoft világvállalat épp ereje teljében van, mégis egy sor megoldatlan problémával néz szembe. A legsúlyosabb talán a Google megállíthatatlan térhódítása a weben.

Az alábbi négy helyen is a fentiekhez hasonló időrendeket lehet olvasni különböző amatőr honlapokon. A második közülük azért érdekes, mert két "wanted"-típusú fényképet közöl a siheder Bill Gatesről (profilból és szemből). A nyakában egy rendszámtábla lóg: talán autótolvajláson kapták? A szövegből nem nagyon derül ki, mi történt, de sok más érdekesség megtudható Gates iskolás koráról.
U.S. v. Microsoft: Timeline
The History Of Microsoft
Microsoft Company 15 September 1975
Microsoft Corporation

Negyven amerikai milliárdos vagyona felével jótékonykodik
Negyven amerikai milliárdos és családja csatlakozott az Egyesült Államok két leggazdagabb polgára, Bill Gates és Warren Buffet felhívásához, hogy hatalmas vagyonuk legalább felét még életükben vagy végrendeletükben ajánlják fel jótékony célokra. (Népszabadság Online, 2010. augusztus 5.)


Microsoft termékek és a konkurenciák
A Microsoftnak számtalan terméke van, a kis operációs rendszert gyártó cégből (micro-soft) egy, az IT sokféle területét lefedő, több lábon álló, monopolhelyzetben lévő vállalat lett. Terjeszkedésének sikere pár mondatban összefoglalva: Egymás után sorra megjelenő operációs rendszerek, melyek hasonló kezelési technikákon alapulnak, így a felhasználók egy elavult Windows operációsrendszerről inkább váltottak új Windows kiadásra. Az operációs rendszert kiegészítő számos program és alkalmazás: Microsoft Office programcsomag, Media Player, Internet Explorer böngésző, Bing kereső, vállalkozói és programozói programcsomagok, és végül a játékok: játékgyártó cégek beolvasztással a Microsoft is elkezdett játékokat, konzolokat (XBox, Kinect) gyártani. Tehát ezekből is látszik, hogy a Microsoft az IT minden területén igyekszik felvenni a versenyt a konkurenciával.
Ilyen konkurenciát jelentenek a nyílt forráskódú termékek. A Microsoft illetve Windows termékek sokszor voltak/vannak szembeállítva a nyílt forráskódú (=szabad hozzáférésű) lehetőségekkel, mint például: a Linux, OpenOffice. Mind a két fajta szoftver mellett szólnak érvek és ellenérvek, a Linux-ot támogatókból például egész kis „mozgalom” lett pingvin mintás pólókkal, figurákkal. Mivel a Microsoft több lábon is áll és igyekszik még tovább terjeszkedni, ezért agresszív üzletpolitikája miatt számtalan peres ügy folyik/folyt ellene, hogy monopolhelyzetet teremt és ezzel visszaél.
Mostanság azonban nem a nyílt forráskódú termékek jelentik a legfőbb konkurenciát a Microsoft számára, hanem egyetlen kaliforniai cég, a Google. A Google szinte minden területen igyekszik felvenni a versenyt a Microsofttal. Erre példa az alábbi felsorolás a versenytárs alkalmazásokról. Keresés területén: Bing kontra Google, böngésző területén: Internet Explorer kontra Google Chrome, térképben: Bing Maps kontra Google Earth, irodai programcsomag területén: Mocrosoft office kontra GoogleDocs (bár most már a Microsoftnak is van netes elérhetőségű office alkalmazása), e-mail ügyben: HotMail kontra Gmail, operációs rendszer területén: Microsoft Windows kontra Chrome OS, bár a felsoroltakon kívül is számtalan versenytárs alkalmazás van még, például blogok, fordító programoki, stb. területén. Ezen alkalmazásokkal böngészőnk segítségével, az Interneten keresztül is sok mindent el tudunk intézni anélkül, hogy különféle szoftvereket kéne telepítenünk. A Google szerint a böngésző alapú operációs rendszeré valamint, az olyan alkalmazásoké, melyeket nem kell telepítenünk, hanem neten keresztül, külső szerverek segítségével is használhatunk a jövő. Erre persze a Microsoftnak is van válasza, beszáll a cloud computing bizniszbe a Windows Azure-ral.

Forráselemzés
Az első honlap Microsoft Magyarország honlapja, ahol az összes termék lapfülön a a forgalomban lévő összes terméket megnézhetjük. URL: http://www.microsoft.com/hu/hu/default.aspx.
Erről az oldalról lehet eljutni a következőre, ahol a Microsoft történetét olvashatjuk, információkat, adatokat, a Microsoft termékek megjelenését, a Microsoft életében bekövetkezett változásokat találjuk itt, 1975-2009-ig. URL: http://www.microsoft.com/hun/cegprofil/mstortenet.mspx.

Cikk cím: 20 éves a Windows - történelmi áttekintés az elmúlt két évtizedről. Szerző: Sting. Megjelenés: PC fórum, 2005.11.21. URL: http://pcforum.hu/cikkek/115/20+eves+a+Windows-tortenelmi+attekintest+az+elmult+ket+evtizedrol/oldal/1.html
Tartalom: az 5 oldalas cikk a Windows-ok történelmét mutatja be, részletesen ismertetve a kezdetektől, a Windows 1.0-tól a Windows Server 2003-ig. Csak néhány dolgot kiemelve, hogy mik is vannak a cikkben: A legelső Wondows alkalmazás mégcsak segédprogramként működött, a fejlesztések után 1985-ben jelent meg Microsoft Windows 1.0 néven. Átütő sikert ekkor a Wondows 3.0-val és annak javított változatával értek el, mely jelentős megjelenésbeli és tartalmi bővülést mutatott. Mivel a Wondows minden megjelenésével problémák is jelennek meg illetve ezeket egyetlen kiadással sem tudják megszűntetni, ezért mindig újabb technikák felhasználásával újabb kiadások jelennek meg. Ezért megjelenik a Windows NT, majd utánna a Windows 95. Ezekután módosításokkal, újításokkal, bővítésekkel megjelennek a Windows 2000. XP és Windows Server 2003.

Szócikk cím: Microsoft Windows. Megjelenés: Wikipédia. Lap állapot: 2010. november 20.
URL: http://hu.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows.
Tartalom: A honlapon szintén megtaláljuk a Windows-ok fejlődédét és innen tovább léphetünk a Vista és a Windows 7 ismertetéséhez is. Röviden elmondhatjuk, hogy erről a két rendszerről, hogy a Vista lassú és nehézkes működése miatt jelent meg, viszonylag gyorsan a 7.

Szócikk cím: Szabad szoftver. Megjelenés: Wikipédia. Lap állapot: 2010. november 25.
URL: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szabad_szoftver
A Windows és egyéb microsoftos szoftverekés sokszor kerülnek összehasonlításba a  a szabad, nyílt hozzásférésű megfelelőikkel. Mit is jelent pontosan az, hogy szabad szoftver: A szabad vagy nyílt forráskódú szoftverek szabadon használható, másolható, terjeszthető, tanulmányozható és módosítható számítógépes programok. Mint például a Linux operációs rendszer, a Mozilla Firefox böngésző vagy az OpenOffice irodai csomag."

Cím: Mi az a Zárt forrás? Megjelenés: a PC fórum Szótárában.
URL: http://pcforum.hu/szotar/Z%E1rt+forr%E1s.html
A microsoft termékek és a Windows is zárt forráskódú, de mit is jelent ez pontosan: egy adott program vagy fejlesztés forráskódjához csak a fejlesztést végző személyek szűk csoportja férhet hozzá, kereskedelmi szempontból fontos megoldási mód, mely biztosítja, hogy a programban alkalmazott egyedi megoldásokat mások ne tudják lemásolni illetve módosítani.

Szócikk cím: Microsoft. Megjelenés: Wikipédia. Lap állapot: 2010. szeptember 21.
URL: http://hu.wikipedia.org/wiki/Microsoft#.C3.9Czleti_kult.C3.BAra
Tartalom: a lap alján olvashatunk a Microsoft álltal kialakított monopolhelyzet jogi vonzatairól. Támadások főként amiatt érték, hogy sok eladásra szánt asztali számítógépre előre fel volt telepítvea Microsoft Windows, valamint, hogy az Explorer bönészőt is beleépítették az operációs rendszerbe.

Cikk cím: A Microsoft vezetője a Google üzleti modelljén élcelődött. Szerző: Dajkó Pál. Megjelenés: IT café, 2007-03-17.
URL: http://itcafe.hu/hir/a_microsoft_vezetoje_a_google_uzleti_modelljen_elcelodott.html.
Tartalom: Mint, ahogy a cím is mutatja, Steve Ballmer a terjeszkedő Google üzletpolitikáját gúnyolja, a Microsoft lassú, jól felépített terjeszkedési politikáját hasonlítja össze a Google rövid idő alatt bekövetkezett, hirtelen fejlődési robbanásával. Ballmer szerint a cég nem áll több lábon, csak a hirdetésekből él.

Cikk cím: Gates és Ballmer: mi ez a Chrome OS? Szerző:  Ifj. Zettner Tamás. Megjelenés: IT café, 2009-07-15. URL: http://itcafe.hu/hir/bill_gates_steve_ballmer_microsoft_google_chrome_o.html.
Tartalom: Ballmer a Google operációs rendszeréről a Chrome OS-ról fejti ki véleményét: mivel a mai böngészőkkel - köszönhetően a sok beépíthető plug-in-nak - rengetek dolgot tudunk elvégezni, (pl.: filmnézés, zenehallgatás, szöveg szerkesztés) ezért nincs szükség egy böngészőcentrikus új operációs rendszerre.

Cikk cím: A Microsoft a cloud computing mellé állt. Szerző: MTI. Megjelenés: Index, 2009. november 4. URL: http://index.hu/tech/uzlet/2009/11/04/a_microsoft_a_cloud_computing_melle_allt/.
Tartalom: a Microsoft is támogatja a cloud computing technológiát. Azt, hogy mit is takar e technológia, most szóról-szóra bemásolom, mert én nem tudnám ilyen jól megfogalmazni:
"A számítási felhő vagy cloud computing technológia a felhasználó saját számítógépén fizikailag nem tárolt, hanem internetes szervereken tárolt és interneten keresztül elérhető, úgynevezett virtuális felhőkben elhelyezett adatállományokkal való feladatvégzést tesz lehetővé."

Cikk cím: 2010: a cloud computing éve. Szerző: anarki. Megjelenés: Index, 2010. február 11.
URL: http://index.hu/tech/2010/02/11/2010_a_cloud_computing_eve/.
Tartalom: a cikk a cloud compiting technológiát mutatja be, laikusok által is érthető nyelven. Mivel az előző forrás tartalmazza, hogy mit is jelent ez a technológia, csak annyival szeretném kiegészíteni, hogy hiába nem kell szoftvert venni, nem kell nagy teljesítményű gépet venni, azért nem kolbászból van a kerítés, mert az alkalmazásokért cserébe nézhetünk hirdetéseket vagy előfizethetünk. Ráadásul a biztonság sem megoldott probléma. De meg kell jegyezni, hogy eddig is használtunk/unk ilyen technológáit, például a Gmail esetében.

Cikk cím: Magyarországon is elindul a Windows Azure. Megjelenés: Index, 2010. április 8.
URL: http://index.hu/tech/2010/04/08/magyarorszagon_is_elindul_a_windows_azure/.
Tartalom: a cikkből, ami nekünk kell az az, hogy a Microsoft cloud computing szolgáltatásai a Windows Azure-on keresztül elérhetőek.


Szolgáltatások
A Microsoft mindenki számára ismert termékei mellett az elmúlt években és idén is bevezetett néhány új szolgáltatást, amely elsősorban a felhasználók kényelmét szolgálja. Meg kell azonban említenünk azt is, hogy a Zune nevezetű terméket a fejlesztők nem csupán a felhasználói igények magas fokú kielégítésének érdekében dobta piacra. Feltett szándékuk volt, hogy a konkurens óriáscég, az Apple számára méltó versenytársat állítsanak a felhasználó közönség elé. Ez azonban a különböző statisztikák és fórumvélemények szerint, nem elegendő ahhoz, hogy megdöntse a piac trónját régóta uraló iPodok uralmát, még akkor sem, ha a Zune-ok számos előnnyel (pl. okosabbak elődeiknél és az áruk is könnyebben megfizethető az iPodokénál) bírnak az Apple termékével szemben.
Sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek a Microsoft egyéb kényelmi szolgáltatásai, első helyen ezek közül a Hotmail áll, amely a programba integrált MSN-kapcsolattartó rendszerrel is rendelkezik, magas fokú Spam-szűrést, integrált Office-szolgáltatásokat valamint fényképek tárolására és nagyméretű fájlok tárolására és megosztására alkalmas 25 GB-nyi tárhelyet biztosít használói számára. Fontos még megemlíteni ezzel kapcsolatban, hogy idén startolt a Hotmail magyar nyelvű domain-je, amely a www.hotmail.hu címről érhető el, angol nyelvű elődjének minden tulajdonságával felruházott, így azok a magyar anyanyelvű felhasználók is élvezhetik szolgáltatásait, akik esetleg nem beszélnek angolul.    
Az imént említetteken kívül a Microsoftnak két további említésre méltó szolgáltatása van: a Google Chrome operációs rendszer valamint az MSN. Előbbi még csak tesztelés alatt áll, 2010 decemberére ígérték a fejlesztők a termék piacra kerülését. A rendszer a már jól ismert Google Chrome böngésző szolgáltatásain alapul, web alapú alkalmazásokkal működik, emellett készítői alapvető figyelmet szenteltek a rendszer biztonságossá tételének és az internetes veszélyekkel szembeni hatékony vírusvédelem kifejlesztésének. Az MSN-t korábban a Hotmail esetében már megemlítettem. Jelenlegi legfrissebb verziója a Windows Live Messenger 2011, ez azonban csak Windows 7-et futtató gépeken képes működni. Korábbi 2009-es verziójának segítségével video és sima üzeneteket válthatunk ismerőseinkkel, képeket, fájlokat oszthatunk meg velük.

Forráselemzés
Cikk cím: Google Chrome OS, a Google operációs rendszere. Megjelenés: www.csillagpor.hu
URL: http://csillagpor.hu/remek/google-chrome-os
A cikknek feltett szándéka a rendszer azelőtti népszerűsítése, hogy piacra került volna. Ennek érdekében bemutatja, a rendszer előnyeit. Pl: egyszerű kezelőfelület, korlátlan, ingyenes reklámfelület a használó anyanyelvén. Ezt csak annyival szeretném kiegészíteni és egyben igazat adni a cikk írójának, hogy mivel a felhasználók többsége a Windowsok különböző verzióihoz vannak szokva, ezért véleményem szerint a térhódítás útja meglehetősen nehézkes lesz.

Cikk cím: Itt a Google operációs rendszer. Szerző: Nagy Balázs András.
Megjelenés: www.technet.hu  
URL: http://www.technet.hu/notebook/20091120/itt_a_google_operacios_rendszer   
A cikk az előző forráshoz hasonlóan nagyrészt a rendszer előnyeit tárja az olvasó elé azonban megemlíti egy követelményét is, amely nélkül a rendszer képtelen lenne a működésre. Emellett figyelmeztet arra a tényre is, mely szerint adatainkat a Google szerverei tárolnák és ez a kényes felhasználók közül nyilván nem mindenkinek nyerné el a tetszését…

Cikk cím: Bemutatkozott a Google operációs rendszere. Szerző: Dajkó Pál. Megjelenés: ITcafé, 2009.11.20.
URL 1.:   http://itcafe.hu/cikk/google_chrome_os_3/netbookokra_szant_konnyusulyu_operacios_rendszer.html (a cikk 1. fele)
URL 2.: http://itcafe.hu/cikk/google_chrome_os_3/a_chrome_os_a_gepekkel_egyutt_jon_2010_karacsonyan.html  (a cikk 2. fele)
A cikk részletesen bemutatja a teljes rendszert képességeivel és azokkal a hiányosságaival együtt, amelyek a rendszer tervezett piacra kerüléséig még fejlesztésre szorulnak.

Cikk cím: Elérhető a Hotmail magyar változata. Megjelenés: www.stop.hu, 2010.06.08.
URL: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=679893
A cikk hírt ad a népszerű levelezőprogram magyar nyelvű változatának megjelenéséről. Ezáltal azok számára is elérhetővé válnak a különböző szolgáltatások, akik nem beszélnek megfelelő szinten, angol nyelven.

Cikk cím: Új Hotmail. Szerző: Microsoft Magyarország Kft. Megjelenés: atigris- a professzionális informatika URL: http://www.atigris.hu/hotmail.aspx
Jelen forrásból a laikus felhasználó is közérthető nyelven ismerheti meg a Hotmail legfontosabb funkcióit.

Szócikk cím: Windows Live Messenger. Lap állapot: 2010.10.06. Megjelenés Wikipédia.
URL: http://hu.wikipedia.org/wiki/Windows_Live_Messenger
A forrás átfogó ismereteket nyújt a Messenger program történetéről, a kezdetektől napjainkig. Megismerhetjük belőle többek között a program összes verzióját, az azok közötti hasonlóságokat és különbségeket...

Szócikk cím: A Windows Messenger szolgáltatásai. Megjelenés: www.msn.com  URL: http://help.msn.com/%28cHJvamVjdD1tZXNzZW5nZXJ3MTAmbWFya2V0PWh1LUhVJmN1PSZ0bXQ9JmtjPSZmb3JtYXQ9JmZpbHRlcj1ESF9GUkVF%29/Help.aspx?market=hu-HU&project=Messengerw10&querytype=topic&query=Messenger_REF_WorkingWithWindowsMessengerAndMSNMessengerOnTheSameComputer.htm
Ezt a programot elsősorban üzleti célokra tervezték. Jelen szócikk legfontosabb funkcióit sorolja fel.

Szócikk cím: Az MSN Messenger. Megjelenés: www.msn.com URL: http://help.msn.com/%28cHJvamVjdD1tZXNzZW5nZXJ3MTAmbWFya2V0PWh1LUhVJmN1PSZ0bXQ9JmtjPSZmb3JtYXQ9JmZpbHRlcj1ESF9GUkVF%29/Help.aspx?market=hu-HU&project=Messengerw10&querytype=topic&query=Messenger_REF_WorkingWithWindowsMessengerAndMSNMessengerOnTheSameComputer.htm
A szócikk az előzőhöz hasonló felépítésű, az MSN Messenger szolgáltatásait ismerteti. Maga a program a szórakozási igényeket elégíti ki.

Cikk cím: Jön a Microsoft Zune. Szerző: moonman Megjelenés: Windows Portal, 2006.07.23. URL: http://winportal.net/?mod=print&id=342
A cikkből mélyrehatóan megismerhetjük a termék által kínált szolgáltatásokat. Ezáltal könnyedén eldönthetjük szükségünk van-e a termékre, tudjuk-e rendeltetésének megfelelően hasznosítani.

Cikk cím: Miért jobb a Zune az iPodnál? Szerző: hírbehozó Megjelenés: www.webisztan.hu, 2007.10.03. URL: http://webisztan.blog.hu/2007/10/03/microsoft_a_zene_a_kozossegi_elmeny
A cikk ismerteti a termék előnyeit konkurens0ével szemben. Ezzel kívánja megkönnyíteni a vásárló számára a két termék közti választást.


A Bing és az irodai programcsomag
Az internet korunk legnépszerűbb és leghasználtabb informálódási rendszere. A világhálón milliárdnyi oldal található, melyek közül csupán néhánynak jegyezzük meg a címét. Ezért nagy segítségünkre lehetnek a keresőszoftverek, mint például a Google vagy a Bing.
A Bing és a Google története dióhéjban
Google : http://hu.wikipedia.org/wiki/Google_keres%C5%91#AdSense
Larry Page és Sergey Brin alapította, ezt a nagyon is népszerű keresőt, mely azért olyan nagyon közkedvelt, mert a találatokat olyan sorendben dobja ki, ahogy várjuk. A weblapokon túl keres képek, hírek és még különböző fájltípusokban is. A keresők hosszú ideig, akár hosszú évekig is megőrzik keresésünket. Ez alól a Google sem kivétel.
A Google fejlesztői újabb fejlesztésekkel álltak elő. 2008 novembere óta a bejelentkezett felhasználók a saját találati listájuk egyes tételeit lejjebb vagy feljebb rangsorolhatják, eltüntethetik, illetve mások számára is elérhető megjegyzéssel láthatják el, s meg is oszthatják egymással. 2009. márciusában jelent meg a szemantikus keresés egy próbaváltozata, ahol a Google megpróbálja értelmezni a keresőkifejezést, összefüggést találni a keresőmezőbe írt szavak között, és intelligensen válogatni a találatok között. Az így kapott eredmények egyelőre csak az oldal alján, egy sávban jelennek meg.
2009 májusában jelent meg a „csodakerék” funkció, amely konkrét keresőszavak nélkül is lehetővé teszi egymást követő választások útján a navigációt
Bing: http://en.wikipedia.org/wiki/Bing_(search_engine)
2009. májusában Steve Ballmer avatta fel. Jelentős változás csupán a keresési javaslatokban lelhető fel. A felavatása után 2 hónappal bejelentették, hogy a Microsoft és a Yahoo egyesítette keresőmotorjaikat.
Különbségek a két keresőmotor között
http://miyazakijun.hu/featured-articles/google-vs-bing-elso-menet.seo
A Bing szebb és barátságosabb külsővel rendelkezik de ez nem elég arra, hogy a már közkdvelt Googleról átváltsunk rá.
http://www.standard-team.hu/bing.html
A Bing a találati listát tekintve is alul marad a Google-val szemben.De nagyon is újdonságnak számít, hogy  a Bing a Google-lal ellentétben képes képet mutatni egy adott város aktuális forgalmi dugóiról. Ha videot keresünk, akkor is innkább a bing használata a célszerűbb.
Fennt megemlítettem, hogy a Google akár évekig is megtarthatja a keresésünket, ezzel szemben a Bing úgy döntött hogy 6 hónap után minden keresésüket eltávolítja a rendszerből.
Nem rég egy igencsak hasznos dologgal bővült a Bing térképe, még hozzá taxidíj- számolóval. a program az adatokat(indulási és célállomás) körübelüli becslést ad a kifizetendő összegről...
A webes irodai alkalmazások
Az irodai alkalmazás- vagy programcsomagok olyan számítógépes programok vagy programkészletek, melyek nagyban hozzájárulnak az emebrek munkájának elvégzéshez. Hiszen ki az aki nem használja a Word valamelyik változatát???  Általában az irodai alkalmazások összefüggenek.
http://www.technet.hu/notebook/20100116/ingyenes_irodai_csomag_az_ibm-tol
Irodai programcsomagok közé tartozik az IBM. Ez a csomag új funkcióval bővült június végén.
http://techline.hu/kiprobaltuk/20090915_quickoffice.aspx
Egy másik program a QuickOffice.  Ez eredetileg iPhonra készült, de már mobil platform változata is ismert. Lehetőséget biztosit különböző dokumentumok szinkronizálásra.
http://www.fn.hu/tech/20071001/office_war_microsoft_ellentamadas/
Néhány hete jelentették be a Google prezentációs csomagját, aminek most a Microsoft online Offica-szal kell versenyeznie. Hétfőn indul az Office Live Workspace. Előnyei: ingyenesen használató, 250 megabyt, 1000 dokumentum.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése