inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 16., szombat

Fájlmegosztás, p2p

Baranyai Edit összeállítása - 2010. ősz

www.kommelm.blogspot.com


1. P2P fogalma és története
A peer-to-peer vagy P2P paradigma lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül. Egyszerűbben: P2P elv azt jelenti, hogy a felhasználók csak egymással állnak kapcsolatban.

A kilencvenes évek közepétől egyre több szerver jelent meg, amelyek már nemcsak kutatási információkat tartalmaztak, hanem a hétköznapi felhasználókat is érdeklő témákat, jellemzővé váltak a nem szöveges tartalmak. (először képek, majd mp3)
Legfontosabb fájlmegosztó rendszerek:
Napster (Shawn Fanning, 1999)
Gnutella (2000)
KaZaA (2002). Sok a hiányossága, ennek kiküszöbölésére megjelenik egy program: sig2dat
eDonkey (2002), továbbfejlesztett változat: eMule (bárki módosíthatja  aprogramot)
Shareaza
Ezek a programok tulajdonképpen egy korszakot alkotnak. Mindre jellemző, hogy kiválasztom, hogy mely adatokat osztom meg és én abból tölthetek le, amiket mások megosztottak.
Új korszakot nyitott és ez a ma is uralkodó fájlcserélési módszer: BitTorrent (Bram Cohen)
Lényege, hogy a letöltendő adatokat kis részegységekre darabolják és ezeket mindenki véletlenszerű sorrendben letöltheti, de nem csak a központi gépről, hanem a többi letöltőtől is, akiknek már megvan az a darab, így minél többen használják azt, annál kevésbé terhelődik a szerver.
A peer-to-peer hálózatok másik jelentős alkalmazási területe a telefonprogramok: pl. Skype (2006)

A P2P fogalmához és történetéhez kapcsolódó források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Peer-to-peer
http://www.sg.hu/cikkek/35160/a_fajlcsere_fejlodese/2
http://www.sulinet.hu/tart/cikk/Sb/0/26344/1
http://www.sg.hu/cikkek/35410/fajlcsere_a_weben
http://www.sg.hu/cikkek/60426/p4p_keszuloben_az_uj_fajlcserelo_platform

2. Szerzői jogok kérdése:

Fájlcserélő programot letölteni, telepíteni, futtatni nem törvénybeütköző cselekedet. Azért nem, mert a fájlcserélő programokat lehet teljesen legális tartalmak csereberéjére használni. Szerzői jog védi a zenéket, filmeket, szoftvereket, kivéve azokat az eseteket, amikor az előállító vagy kiadó másként nem rendelkezik.
A CD-ken a következő felirat olvasható: "A felvétel engedély nélküli másolása, kölcsönzése, sugárzása vagy nyilvános bemutatása tilos!" (pl. ha a rádióban le akarják játszani, akkor is kell a kiadó engedélye).
Fájlcserénél a jogvédett anyagok megosztása azt jelenti, hogy azokat nyilvánossá tesszük (mindenki hozzáférhet, aki az adott fájlcserélő programot használja), ezért ez illegális (a jogtulajdonos engedélye nélkül).
A magyar szerzői jogi törvény szerint viszont más a helyzet a letöltéssel: "amennyiben jövedelemszerző/fokozó jellege nincs és csak a családi-baráti kör műélvezetét szolgálja - magáncélú másolásnak minősül, amely a törvény értelmében szabad felhasználás (azaz nem engedélyköteles, nem kell utána díjat fizetni). Az ilyen magáncélú letöltőket tehát nem lehet büntetni, velük szemben polgári peres úton sem lehet eredményesen igényt érvényesíteni." (ez a szoftverekre nem vonatkozik).
2009-ben a nem kereskedelmi célú internetes fájlmegosztás teljes legalizálását javasolja az egyik hazai kispárt. Arra hivatkoznak, hogy össze van mosva a valóban üldözendő kereskedelmi célú másolás és a magáncélú fájlcsere fogalma, és évek óta tömegesen zaklat és bűncselekményekkel vádol egyszerű, a zenék letöltésével semmilyen kimutatható kárt nem okozó magánembereket.

Szerzői jogok kérdésével kapcsolatos források:
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kgb/0/26576/1
http://mahasz.hu/?menu=jogok_jogdijak&menu2=a_szerzoi_jogi_torveny
http://www.alon.hu/node/2216
http://nol.hu/archivum/20091029-legyen_szabad_a_fajlcsere
http://index.hu/tech/jog/eu110408/

3. Felhasználók
A 2001-es év volt a p2p számára az igazi áttörés - p2p alkalmazásokkal foglalkozó weblapok száma – megkétszereződött.
A Cnet letöltési oldalán a legnépszerűbb szoftverek ranglistáján minden harmadik szoftver fájlcserélő alkalmazás.
Megállapítások szerint a letöltögetők szívesen telepítenek p2p alkalmazásokat munkahelyükön.

4. Másolásvédelem
Copy protection
Olyan eljárás, amely valamilyen kódolás alkalmazásával megakadályozza egy meghatározott műsorhordozón forgalomba hozott kép vagy hangjel másolását.
Másolásvédelemmel látják el manapság a legtöbb CD-t, DVD-t. Megpróbálhatjuk kijátszani a másolásvédelmet, például úgy, hogy image-t készítünk a CD-ROM-ról, és felírjuk egy másik CD-re, ha megvan az ehhez szükséges szoftverünk. Ezzel azonban nemcsak az a probléma, hogy néhány program még így sem másolható, hanem az is, hogy ez a fajta tevékenység egyre inkább szerzői jogi előírásokba ütközik.
A másolatkészítést érintő jogi szabályozás még nem tisztult le. A gyakorlat sok éven át az volt, hogy a másolatkészítés nem ütközött akadályokba; ez pedig azt eredményezte, hogy a másolatokat csak akkor használták, amikor az első példány elromlott. A szerzői jog legújabb módosításai sok országban nemcsak hogy tiltják az eredeti szoftvereket tartalmazó lemezek másolását, hanem minden olyan technikát is tilalmaznak, amely a lemezre telepített másolásvédelmi rendszerek kikerülésére irányul. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy a vásárlók hogyan fogják megvédeni nem ritkán nagyon drága szoftvereiket a károsodással, elhasználódással szemben. Ma azonban még a mérleg egyértelműen a szoftverkészítők érdekeinek védelme felé billen.
A Blizzard Entertainment (amerikai számítógépes és videojátékokat fejlesztő és kiadó cég) csapata teljesen értelmetlennek tartja az illegális letöltők ellen folytatott harcot.
2007-ben terjedt az interneten a HD DVD szabvány másolásvédelmének egyik sarokkövét képező kód. Ez a 16 jegyű számsort internetezők százezrei jegyezték le, hogy megmutassák a formátumot védő AACS-nek: napjainkban már semmi értelme a másolásvédelemnek.
A DRM jelentése Digital Rights Management, magyarul digitális jogkezelő eljárás. A három betűs rövidítés egy láthatatlan szoftverréteget jelöl, amely a letöltött zenefájlra épül, és megszabja, mit lehet csinálni vele: így korlátozható, hányszor lehet azt másik számítógépre, lejátszóra átmásolni, vagy CD-re írni az állományt, de az is, hogy azt milyen szoftverrel, milyen készüléken lehessen lejátszani, sőt, akár még az is, hogy hányszor lehet meghallgatni.
A világ legnagyobb zeneáruháza, az Apple iTunes például teljes egészében zárt rendszerben indult el: az ott megvásárolt zenét csakis iPod lejátszón lehetett meghallgatni.
A kiadók attól tartanak, hogy ha a felhasználó bármit megtehet a zenével, akkor a fájl előbb-utóbb egy fájlcserélő rendszeren találja magát.
Steve Jobs, az Apple egyik vezetője úgy véli, hogy a jogkezelő rendszer visszafogja a piacot, és csak árt mindenkinek.

Másolásvédelemmel kapcsolatos legfontosabb források:
http://miafene.hu/2007/05/04/lazadas-a-masolasvedelem-ellen-terjed-a-hd-dvd-kod/
http://hazimozienciklopedia.arucikk.hu/product_info.php/cPath/15/products_id/244/dvd-lejatszo/masolasvedelem-/
http://www.zpok.hu/biztkomm/207.shtml
http://www.rexinfo.hu/sport/news_21733.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése