inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 12., kedd

eBay, vagy Vatera?

Bővül az on-line aukciósházak száma. Élesedik a konkurenciaharc?

Napvilágot látott , hogy hogy még az ősszel elindul az eBay magyarországi oldala. Az "aukciós ház" oldalát már most el lehet érni magyarul, egyenlőre azonban csak béta verzióban.

A hazai két nagy aukciós portál közül az 56 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Vatera szerint nem kell tartani az eBay megjelenésétől. Igaz ugyan hogy az internetes kereskedelemben nincsenek földrajzi határok, de lokális piaci ismeretek nélkül nehéz sikeresnek lenni. Ha az e-kereskedelem alakulását nézzük meg kell állapítanunk, hogy az adatok azt mutatják, hogy a gazdasági válság kevésbé érintette ezt a piacot, sőt, inkább kedvezett a kereskedőknek: az elmúlt évben a hagyományos kereskedelemmel ellentétben az online tranzakciók száma nőtt.
Még egy nagyon fontos érv szól a vatera mellett. Az eBay magyar változatnál nem lehet majd licitálni, csak fix árú termékeket lehet megvásárolni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy leginkább vállalati eladóktól lehet vásárolni, vagy olyan termékeket tudunk megvenni, melyeknél már lejárt a licitálási határidő és még mindig megvannak. valamint a hírek szerint csak korlátozott termékkínálattal jelenik meg itthon az eBay.
Valljuk be őszintén, ezeknek a portáloknak a valódi arcát pont a licitálás lehetősége adja meg.
Arra a kérdése, hogy miért választaná a felhasználó a Vaterát az eBay-el szemben, a hazai piacon szerzett tíz éves tapasztalat volt a válasz. A Vatera sikere: a lokális piaci ismeretek, a magyar nyelvű kommunikáció, a megszokott, kiszámítható és biztonságos fizetési és szállítási rendszerek használata.
Nem utolsósorban pedig a Vatera vezetőinek tapasztalata szerint a hazai vásárlók egy része még mindig bizalmatlanul áll az online kereskedelemhez, főleg a külföldi oldalakról történő vásárlásoktól ódzkodnak. A hazai vásárlóknak az a fontos, hogy gyorsan megtalálják a keresett terméket, megkapjanak minden szükséges információt, majd vásárlás után egyszerű átlátható fizetési móddal és átvételi-szállítási opciókkal juthassanak a termékhez.

Nekem mint gyakorló vaterásnak biztos újdonságot hoz az eBay, tudom, hogy ki is fogom próbálni, de semmi képen sem a Vatera konkurenciájának, hanem inkább annak kiegészítőjének fogom tekinteni.

Végezetül pedíg az eBay dal:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése