inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. október 15., péntek

Ingyen lehet netezni a Volán távolsági járatain

Az iPhone-os Hungary Tourism alkalmazás után újabb igen dicséretes kezdeményezésről tudunk beszámolni: a Volánbusz Zrt. és a Vodafone együttműködéséből fakadóan a tömegközlekedési vállalat 34 távolsági vonalán érhető el a mobilnet.

Wifi ingyen
A kapcsolat sebessége függ az aktuális lefedettségtől és a felhasználók számától, a vonalak listája megtekinthető a Volánbusz weboldalán.
Ingadozó sávszélességű, de ingyenes wifit a Volán legtöbb járatán használhatjuk, amivel komoly versenyelőnybe kerülhet a mobilos lefedettséget is nehézkesen biztosító MÁV-val szemben.


A távolsági járatainak kétharmadát, összesen nyolcvan járatot látott el ingyenes internettel a Volánbusz. A szolgáltatás a legtöbb belföldi vonalon igénybe vehető, számos nagyobb város felé azt vehetik észre az utasok, hogy laptopjuk vagy mobiljuk menet közben is talál wifi-jelet. A hálózat nevében általában szerepel a Busz-szó, bár az országút közepén egyébként sem kell attól tartani, hogy a Volánén kívül túlságosan sok nyitott hálózat lenne.

Azokon a buszokon, amiken elérhető a szolgáltatás, egy wifijel hívja fel erre az utasok figyelmét.

Valójában mobilnet.
A hálózat a mobilinternet jelét osztja szét az utasok között. A Volán a Vodafone-nal kötött szerződést, tehát ennek a szolgáltatónak a hálózatára csatlakozik rá a modem.

Az internetes szolgáltatás többek között a bécsi, a soproni, a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a szekszárdi, a pécsi, a bajai, a szegedi, a battonyai és az egri járatokon vehető igénybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése