inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 15., szerda

Google és a +1


Első bejegyzésem alapját a következő cikk adta.
Először szeretném röviden bemutatni a google történetét: Google internetes keresőrendszer, amely egyúttal térképként, pénzváltóként, számológépként, naptárként is használható. Különlegességei közé tartozik a PageRank osztályozási módszer, a képkeresés, valamint számos innovatív internetes adatkinyerési rendszer.
A projektet Larry Page és Sergey Brin alapította, mindketten a Stanford Egyetemen végeztek. A Google jelenleg az egyik legnépszerűbb keresőrendszer, aminek részben az az oka, hogy a találatok nagyon gyakran vannak olyan sorrendben, ahogy a keresést végző személy elvárja.

1973-ban született Michigan államban. Szülei számítástechnikával foglalkoztak, ezért már gyerekkorában megismerkedett a számítógéppel és a szoftverekkel. Egyetemi tanulmányait a University of Michigan és a Stanford University számítástechnika szakokon. PhD-ját a web, mint egy óriási hálózat témában írta, ennek kapcsán ismerkedett meg Sergey Brinnel, és ez a kutatás vezetett a legnépszerűbb kereső, a Google kifejlesztéséhez.







1973-ban született Moszkvában, hat éves volt, amikor a családja az Egyesült Államokba emigrált. Tanulmányait a University of Maryland számítástechnika szakán végezte, majd PhD-ját a Stanford Univesity-n szerezte meg. Itt ismerkedik meg Larry Page-dzsel, akivel jóbarátokká válnak, és elkezdik a Google keresőmotorjának a fejlesztését.

A google-nek több alkalmazást sikerült kifejlesztenie, több- kevesebb sikerrel. Egyik ilyen volt az Orkut, mely egy internetes ismeretségi hálózat. Célja, mint minden hasonló közösségi oldalnak a régi ismeretségek, barátságok felélesztése, újak kötése. Mint más google alkalmazás, ez is a gmail fiókhoz kell kötni.
A Google Wave a Google által fejlesztett ingyenes online kommunikációs felület. A szolgáltatást 2009. május 27-én jelentette be a vállalat. A böngészőben futó, rendszer az e-mail, a chat, a wikik, valamint az azonnali üzenetküldő programok előnyeit kívánja ötvözni. A fejlesztés nyílt forráskódú, melyhez külső bővítmények illeszthetőek.
A cikk az Egyesült Államokban népszerű közösségi oldal egyik funkciójához hasonló szolgáltatást tesz lehetővé, ami a google-ban történő keresések találati elemei mellett fog megjelenni, és akkor kell megnyomni, ha az adott linket hasznosnak találtuk. Emellett ezt a funkciót arra is fel tudjuk használni, hogy ajánlásokat küldjünk barátainknak, ismerőseinknek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése