inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 8., szerda

Ezért valaki megfizet...

A Google mobil pénztárcával rukkol elő, a PayPal ezért szeretne a zsebébe nyúlni.
Na nem a sajátjába, hanem a Google-éba, mivel a PayPal szerint az ötlet az övék volt.

Alighogy bemutatták a Mastercarddal és a Citigrouppal közös fejlesztésű Google Wallet szolgáltatást, máris botrányok és pereskedések övezik e voltaképp várva várt eseményt.
Pedig az eljárás igazán figyelemreméltó: az ún. Near Field Communication technológia felhasználásával kis hatótávolságon belül vezeték nélküli adatkommunikációra képes chippel rendelkező telefonokról egy mobil alkalmazás segítségével fizethetünk. Ehhez jelenleg csak a Sprint mobilszolgáltató hálózatában használatos Nexus S 4G készülék és a First Data tranzakciófeldolgozó társaság szolgáltatása vehető igénybe, idén nyártól egyelőre New York és San Francisco utcáin.

Így működik
Először saját bankkártyánk adatait kell megadnunk, aminek köszönhetően virtuális kártyaként képezik majd okostelefonunk részét. Ezt követően a Google Wallet-kompatibilis pénztárgép, vagy automata kiszolgálóeszközhez leolvasójához közel helyezzük mobilunkat és (több bankkártya esetén a megfelelő kiválasztása után) egy gombnyomással kiegyenlíthetjük a vételárat, s kész is a tranzakció.
További áthidaló megoldás egy feltöltőkártya-szerű virtuális Google-számla, amelyre befizetve a kívánt pénzösszeget, annak keretéig gond nélkül terhelhetjük virtuális kártyánkat.



PayPal minden oldalon
Mivel ez a megoldás szinte megegyezik a PayPal által internetes felületen már évek óta alkalmazott rendszerrel, így adott a hiszti: hogyan is gondolták Google-ék, hogy éppen így valósítják meg formabontó elképzeléseiket? A válasz pedig egészen egyszerű: a PayPal segítségével. Ugyanis a Wallet projekt kidolgozói, megálmodói, Osama Bedier és Stephanie Tilenius csupán alig másfél éve dolgoznak a Google-nél, előtte mindketten a PayPal belső munkatársai voltak, s így a jelenlegi vezetőség szerint tőlük származó bizalmas üzleti információkat használtak fel új munkahelyükön

A Google addig gyűjtöget
Na nem pénzt spórol a perköltségekre, hanem míg a cirkusz tart, új szolgáltatását elindítva szép csendesen újabb adatokat nyer ki felhasználóitól: a Forrester Research elemzõcég szakértõje, Charles Golvin szerint ugyanis "a Google nem a fizetési tranzakcióból remél bevételeket, hanem a vásárlások mögött meghúzódó adatok érdeklik. Például a termék kiválasztása, a tranzakció adatai, kedvezménykuponok, hirdetések termelhetnek számára bevételeket". Japánban a hasonló fizetési megoldások már évek óta sikerrel működnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése