inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 15., szerda

Szigorúan bizalmas: Windows 8

Harmadik bejegyzésem témája a nagy múltú windows operációs rendszer, annak is a legújabb fejlesztése a windows 8. Témám alapjául a következő cikk szolgált.
Röviden a Windows története: a Microsoft az az Apple cég operációs rendszernek alapötletét felhasználva kezdte el kifejleszteni az ablaktechnikán alapuló rendszerét, a Windows-t. Első generációja a Windows 1.0, majd ezután következett a windows ’95, windows 98, majd néhány évvel később megérkezett a windows NT, windows 2000 és a mai napi közkedvelt windows XP, majd a kevésbé sikeres Vista, és 2009ben a legújabb sikere a Windows 7. Majd kb. szeptember táján fog megjelenni a bejegyzésem főtémája a Windows 8.


Windows 8: Eddig a Microsoft komoly szankciókkal(perekkel, kirúgásokkal) próbálta a Windows 8 kódjait titokban tartani, de a legfrissebb pletykák szerint, a kulcsfontosságú hardvergyártók,(HP) már megkaparinthatják az új rendszert, és elkezdhetik tesztelést. A cég a várható megjelenést szeptemberre datálta.

Ahogy már fent megemlítettem a HP az elsők között férhetett hozzá ehhez a forradalmian új rendszerhez. A HP- Hewlett Packed- jelenleg a világ legnagyobb IT vállalata, amely a PC-iről és nyomtatóiról lett világhírű. Központja a kaliforniai Palo Altoban van, de világszerte képviseli magát a számítógépes, nyomtatási, fényképészeti termékeivel, valamint a kapcsolódó szoftverekkel és szolgáltatásokkal. Az a cég, amely hajdanában a nagyvállalatok, gyárak és az egészségügy piacai számára termelt, ma főleg háztartási elektronikai eszközöket forgalmaz, mint a fényképezőgépek és a nyomtatókazetták, amelyek bármely bevásárlóközpontban kaphatóak.
A WinRums beszámol egy úgynevezett History Vault nevű eszközről, ami nyomonköveti a merevlemezünket és mentéseinket. A windows 8 - at egyaránt lehet majd táblagépeken és gyengébb gépeken is használni. Egy Mosh nevű interfész leginkább majd a windows phone-ok csempés menüjére fog hasonlítani, ami pedig a windows 8 legfontosabb újítása. Igaz, ahhoz hogy ezt a fejlesztést megtaláljuk mélyebbre kell majd néznünk. Ez az újítás pedig nem más, mint az , hogy ARM processzorokon(32 bites, architektúra, amely több beágyazott rendszerben található meg. Energiatakarékosságuk miatt az ARM architektúrájú CPU-k a vezetők a hordozható elektronikai piacon, ahol az alacsony energiafogyasztás fontos tervezési szempont.) is működni fog, de ennél jóval többről van szó, ugyanis a windows 8 „univerzális” ugyanis az olcsó kütyüktől a százprocesszoros szerverekig mindenre jó lesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése