inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 1., szerda

Vanhazid.hu


http://vanhazid.hu/ egy olyan internetes oldal, ami segítséget nyújthat az iskolásoknak. Az oldal lényege, hogy ha a diák nem érti, akkor elmagyarázzák neki a házi feladatot vagy ha esetleg nincs ideje, túl fáradt, meg is írják helyette. Természetesen pénzért. Fizetni sms-ben, bankkártyával vagy rózsaszín csekkel lehet. Egy tízperces alkalom 752 forint + áfába kerül, két alkalom 1500. Az öt alkalomra szóló bérlet 2500, ez alkalmanként 500-ra jön ki, de a 15 alkalmas 6000 Ft, amivel 400-ra jön ki egy lecke megíratása. Azonban az oldalnak "nyitva tartása" van, hétfőtől csütörtökig, délután 3 és este 10 óra között segítenek. Összesen tíz tárgyból lehet segítséget kérni – matek, fizika, kémia, magyar, történelem, angol, német, francia, olasz, spanyol –, és mindegyik tárgyra jut egy tanár, akik az emelt szintű érettségiig tudnak segíteni.
Hogyan kérhetek segítséget?


Először regisztrálni kell az oldalon. Ezután meg kell vásárolni a kódot, ahány alkalomra csak szeretnénk. Ha megtörtént a vásárlás, be kell lépnünk a chatre, ahol ki tudjuk választani, hogy mely tantárgyból kívánunk segítséget kérni. Itt láthatjuk közben azt, hogy hány tanár segít éppen és hányan vannak előttünk. Amikor sorra kerülünk, írásban ill. ha rendelkezünk mikrofonnal, szóban is beszélgethetünk a tanárral.

...és hogyan működik mindez a valóságban?

Nemrégiben Lajosnak is tudomására jutott ez az oldal. Lajos 16 éves, egy gimnáziumban tanul és valamiért úgy érezte, hogy nincs motivációja házi feladatot írni.
Meg is látogatja az oldalt, ahol a használati feltételek elolvasása után úgy dönt, befizet két alkalomra. Ki is választja a kétalkalmas csomagot. De az emelt díjas számra küldött sms-re a következő válasz érkezik: „ez a szolgáltatás sajnos nem létezik”. Hősünk azonban nem adja fel, kipróbálja az egyalkalmas csomagot, melyre megérkezik a pozitív válasz: „Lajos! Fizetésedet rögzítettük. Máris beléphetsz a chatre.”
Lajos be is lép a chatre, de itt egy nem várt kép fogadja:

3tanar450
Hétköznap délután se tanár, se diák nem tartózkodik az oldalon. Lajos vár röpke másfél órát, de nem jár szerencsével. Másnap mégsem hagyja annyiban, felhívja az oldal munkatársát, Hesz Viktóriát, aki tájékoztatja, hogy mivel másnaptól szünet van (és ilyenkor senki nem ír házit), a vanhazid.hu zárva tart.
Így Lajos megvárja, mire megkezdődik a tanítás és újrapróbálkozik. Az sms-ben megvásárolt alkalma már eltűnt, így újra be kell fizetnie az alkalmat. A szituáció ismerős, sehol egy tanár, aki segíthetne.
Emellett kilépni se lehet, még a böngésző bezárásával sem. Az inaktív menüpontok olvashatatlanok, a „Belépés a chat-re” pedig nem működik, ha nincs pénz a számlán. A Saját fiókban valamiért lenullázódott  a születési dátum és eltűnt a telefonszám vége, és ha a Bérletvásárlásra kattintva bezárhatatlan ablak ugrik elő.
Lajos befizetett 2000 Ft-ot, órákon keresztül várt, ezalatt már megcsinálhatta volna a házi feladatát.

Az írás a következő cikk alapján készült: Van házid? Nem is lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése