inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 1., szerda

Az e-book győzelme Amerikában

Mi is az elektronikus könyv?

Az e-könyv az elektronikus formában létrehozott és terjesztett könyv. Az elektronikus könyvet az internet megjelenésével hívta életre. Korábban is készítettek olyan dokumentumokat, amelyek könyvszerű tartalmat hordoztak, de e-könyvnek igazán azóta nevezik ezeket, amióta letölthetővé váltak az internetről. Az e-könyvek elterjedésének másik feltétele a nagy teljesítményű, kis méretű - hordozható - megjelenítő eszközök elterjedése volt.
Magyarországi helyzet

Kijelenthető, hogy bálunk szinte vagy egyáltalán nem működik az "e-könyv biznisz". A 2011. évi könyvfesztivál kapcsán a HVG készített egy interjút Barna Imrével, az Európa Könyvkiadó felelős kiadójával. itt olvasható
Az ok - amiért az e-könyvek nálunk kevésbé terjednek - legfőképpen az ára. Azonban ha utána számolunk, kb. 30 ezer ft-ért megvásárolható a világ egyik talán legjobb e-könyv olvasója, a Kindle 3 wifi. A Kindle terjedésének gátja így inkább az online fizetésben keresendő. A magyar mentalitás sajátsága, hogy többség nem szeret a weben online fizetni, fél, hogy ellopják a kártyaadatait, és eltüntetik a számlájáról a pénzt. A másik gát az Amazon.com angol nyelvűsége, a nyelvtudás hiánya. A harmadik gát pedig a magyar nyelvű tartalom hiánya.

Az Amazon helyzete 

Az elmúlt hónapokban az Amazon az Egyesült Államokban több e-könyvet ad el, mint nyomtatottat. 
Az online könyváruház 1995 júliusában nyitott meg és 2007-ben kezdte értékesíteni Kindle olvasóját és az e-könyveket. Közel három évvel később, 2010-ben már meghaladta a kemény borítású könyvek forgalmát és nem kellett egy év, 2011 áprilisában már a papírborítású könyvek forgalmát is meghaladták az e-könyvek.
Az Amazon.com amerikai áruházában kb. 950 e-könyv közül válogathatunk, míg a nyomtatott könyvek száma több millióra rúg.
Az elektronikus kötetek zöme 10 dollárba vagy annál kevesebbe kerül.
Az Amazon könyvüzletágának mind darabszámban, mind dollárban mért forgalma tíz év óta nem nőtt olyan léptékben, mint az idei első negyedévben. A cég háromszor annyi könyvet adott el az év eddigi részében, mint tavaly ugyanebben az időszakban. 
Ráadásul az Amazon nem áll meg a fejlesztésekben. Áprilisban bejelentette, hogy még az idén új szolgáltatással bővül: több mint 11 ezer egyesült államokbeli könyvtárból kölcsönözhetnek e-könyveket a vállalat ügyfelei. Mindenki élhet a lehetőséggel, aki rendelkezik Kindle készülékkel. A részleteket azonban még homály fedi. Nem tudni, hogy mely könyvek lesznek kölcsönözhetők vagy hogy mennyi időre.

Azt viszont lehet tudni, hogy lehetőség lesz arra, hogy az olvasók a kölcsönzött elektronikus kötetekbe könyvjelzőket helyezzenek el és jegyzeteljenek.
Az Amazon könyváruház fejlődése tehát megállíthatatlan. De vajon képes lesz valaha is elfelejtetni velünk a nyomtatott könyveket? 

Az írás az alábbi cikkek alapján készült:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése