inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 19., szombat

Hivatalos filmmegjelenés torrenten

A filmkalózkodás már régi történet, több éve folyik a filmgyártók és fel/letöltők harca. Most mégis valami megváltozott: a Paramount egyik filmjét a dvd-megjelenéssel egyidejűleg ingyenesen letölthetővé teszi a BitTorrenten, ezzel próbálnak legális kapcsolatot teremteni a peer-to-peer használókkal.



De mi is az a peer-to-peer?
"A peer-to-peer vagy P2P paradigma lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül." (http://hu.wikipedia.org/wiki/Peer-to-peer)
Vagyis a felhasználók csak egymással állnak kapcsolatban. Ilyen a Skype, vagy a különböző letöltőoldalak, mint Napster vagy a Sharazea, valamint a legnépszerűbb, a BitTorrent.


A BiTorrent lényege, hogy a letöltendő adatokat kis részegységekre darabolják és ezeket mindenki véletlenszerű sorrendben letöltheti, de nem csak a központi gépről, hanem a többi letöltőtől is, akiknek már megvan az a darab, így minél többen használják azt, annál kevésbé terhelődik a szerver.

A Paramount Pictures


"A Paramount Pictures a világ egyik legnagyobb filmvállalata. A magyar születésű Adolph Zukor alapította a Famous Players Film Company átszervezésével. 1933-ban bekövetkezett csődöt követően a vállalkozás Paramount Pictures elnevezést kapta. 1964-ig a céget Elvis Presley musicaljei tartották el. A Paramount anyagi helyzetének javítását külső tőkével oldották meg, de a pénzügyi rendeződés valójában 1972-ben kezdődött el, mikor bemutatták A Keresztapa című filmjet. Ezt követően megerősödött a cég és a lendülete a 80-as években is meghatározta az amerikai filmpiacot. 1989-ben ismét nevet változtattak, azóta Paramount Communications-nek hívják."

Maga a film


A horror műfaj leginkább dvd-ken képviselteti magát. Ennek oka, hogy a magas korhatárbesorolások miatt kevesebb néző tekintheti meg az alkotásokat mozikban, így a bevétel is kevesebb. Igaz, vannak még így is mozikban futó horrorok, idén körülbelül 30, a lejátszókra szánt filmek száma azonban jóval magasabb. Ide kerülnek azok az alkotások, amiket "rókabőrként" lehetne kezelni 1-1 sikeres film folytatásaként (pl Az éjszaka 30 napja), valamint azok, amikben nem látnak akkora potenciált a szereplők névtelensége vagy a forgatókönyv miatt, de mégis megcsinálják, hátha folyik be belőle valami. Azt hiszem, ezutóbbiba tartozik cikk tárgya, a "The tunnel" is.



Maga a film a trailer alapján áldokumentumfilmnek készül, s ezzel olyan társakra lel, mint az Ideglelés (The blair witch project), vagy a Karantén és spanyol eredetije, a [rec]: páran elmennek forgatni valahova és történik valami gebasz, amitől elkezdenek hullani az emberek, jelen esetben egy alagútba. A színészek sem szerepeltek sok helyen, leginkább 1-2 sorozat mellékszereplőjeként találkozhattunk velük pár epizód erejéig, a rendező filmjeinek (szám szerint négyet) egyikét sem mutatták be nálunk, s ezek közt sem lehet találni ismerősebb nevet.
Mindezek ismeretében nem csoda, ha csak dvd-re dobják a filmet, moziban pedig nem kerül bemutatásra. Azonban a BitTorrenten való ingyenes hozzáférés biztosítása teljesen új. A letölthető és vásárolható kiadás annyiban különbözik, hogy a lemezen lesz egy kétórás exkluzív film alternatív befejezéssel, és jelenetek a forgatásról (azonban lehetséges, hogy ez is fel fog kerülni, de már nem stúdió, hanem a feltöltők által). A filmkészítők szerint az új megoldást a Paramount vezetői támogatták, "haladó gondolkodásúak".
A Paramount kísérletét leginkább reklámnak lehetne tekinteni. A filmstúdió azzal indokolta döntését, hogy a film annyira jó, hogy a torrenten való megtekintés után mindenki meg fogja venni a dvd-t is, leginkább az alternatív befejezések miatt. Az azonban kérdéses, hogy miért ne kerülhetnének fel ezek az extrák is a torrent oldalakra illegális formában... (http://www.hir24.hu/it-mobil/232930/osszeall-a-paramount-es-a-bittorrent.html)

Ki tudja, talán ha becsődöl a dvd és a BlueRay, így fognak forgalomba kerülni a filmek.

(A cikk, amely alapján dolgoztam:
http://index.hu/tech/2011/03/18/a_paramount_a_bittorrenten_ad_ki_egy_horrorfilmet/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése