inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. december 9., csütörtök

Bemutatták az első gépeket a Google operációs rendszerével

A Google a héten mutatta be az első Chrome os-es számítógépeket

Chrome OS Netbook To Ship in November?


Sokan kérdezték ezt a mondatot az elmúlt időkben. Nos a Google meg is válaszolta!

A Google már tavaly bejelentette, hogy erőforrásainak egy részét abba fekteti, hogy az operációs rendszert az internetes böngészésre optimalizálja, arra a területre, ahol a felhasználók egyébként is idejük java részét töltik.


A héten San Franciscoban mutatta be a Google az első gépeit melyeken, a saját fejlesztésű Chrome operációs rendszer fut. A meghívottak megismerkedhettek a Chrome böngésző újdonságaival, valamint a Chrome webáruházzal is. Bár az amerikai internetóriás még javában fejleszti a notebookos operációs rendszert, melyet a Google sok dolgozója elsődleges eszközként használ munkája során, a szakemberek azonban elérkezettnek látták az időt, hogy külső felhasználókat is bevonjanak a fejlesztések további szakaszában. .A cég tesztgépeket ad felhasználóknak, fejlesztőknek, iskoláknak, valamint cégeknek, igez egyenlőre csak az USA-ban, de a további tervek között szerepel más országok felhasználóinak bevonása is.

Új rendszer, új hardver mondhatnánk, ami jelen esetben igaz is. Az első chrome-es notebookokat várhatóan jövő év elsőú felétől a Samsung és az Acer dobja piacra, de a tervek szerint folyamatosan fognak más gyártók termékei is megjelenni.

A bemutatott tesztkészülék egy teljes értékű billentyűzettel és 12.1 colos monitorral és integrált szélessávú mobilkapcsolattal bíró notebook. Akkumulátorának üzemideje 8 óra, nyolcnapos készenlétí idővel. A teljesen fekete tesztkészülék érdekessége, hogy sem logó, sem márkajelzés nem látható rajta.


Bár ezek a gépek is notebook méretűek lesznek, a Chrome OS-t úgy alakították ki, hogy a gépek széles skálájával kompatibilis legyen, így a későbbiekben az asztali pc-ken is futhat az operációs rendszer.

A Chrome operációs rendszerrel futó notebookat, azonnali internetelérésre tervezik. Egy egyszerű bejelentkezés, jelszó és felhasználónév megadása után mindenki a saját alkalmazásaihoz, könyvjelzőihez és böngészőbeállításához fér hozzá. Ebből kiderül, hogy az azonnali internet elérés mellet a másik fő szempont a készülékek és alkalmazások megoszthatósága, barátokkal, családtagokkal.

Az azonnali internetelérést szolgálja, hogy az instant kereső beépül a Chrome böngésző sávjába, az Omniboxba. (az Omnibox, nem más mint a minden böngészőfül felsőrészén megtalálható címsáv féleség), ezáltal a felhasználó még gyorsabban juthat a keresési eredményekhez. Komplex JavaScript programokat is gyorsabban képes futtani a Chrome V8-as, mint a Chrome jelenlegi elérhető verziója. Ez a két újítás a felhasználói csatornán már elérhető, és a jövőben fokozatosan lesz minden felhasználó számára hozzáférhető.

A bemutatót azonban történt még egy jelentős bejelentés is. Bemutatták a Chrome webáruházának elindítását is. Az alkalmazásokat a fejlesztők folyamatosan töltik fel, ám a szolgáltatás egyenlőre csak az USA-ban elérhető. De ígéretük szerint a jövő évtől számos más országra és pénznemre is kiterjesztik. Érdekes e tekinteben a Google üzletpolitikája is. A cég mindössze ötszázalékos kezelési költséget számít fel a fizetős alkalmazások eladásai után, szemben más hasonló rendszerekkel, ahol az infrastruktúra tulajdonosa, közel 30 százalékot von el a fejlesztői bevételekből.

A Chrome Web Store:


ahol persze játszani is lehet:




Forrás: HCC Informatikai online, index.hu, vg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése