inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 13., szerda

Nem lesz könyvkiadó a Google


Nem lesz könyvkiadó a Google

A Google nem forgalmazhat elektronikus könyveket a terveivel ellentétben, így hat év munkája veszett oda az óriásvállalatnak.

A probléma forrása, hogy a szerződés ellen tiltakozók szerint a megállapodás nincs összhangban a szerzői jogokkal, és ezzel trösztellenes szabályokat is megsértene.

Egy 125 millió dolláros (24,6 milliárd forintos) egyezségről van szó - a digitális könyvkiadási jogokról több éve tárgyaló szerzők, kiadók és a Google között, de egy amerikai bíróság elutasította a Google pró

bálkozásait, arra hivatkozva, hogy ez túlságosan nagy versenyelőnyhöz juttatná a Google-t. .

A bíróság azt szeretné, ha a Google új szerződése csak azokat a könyveket tartalmazná, amelyekről a jogtulajdonosokkal is sikerült megegyeznie.

Kérdés lehet továbbá, hogy hogyan rendelkezzenek azokkal az úgynevezett árva művekkel, amelyeknek ismeretlenek a jogtulajdonosai, illetve megfelelően jelen vannak-e a külföldi szerzők is. A megállapodás a Google Egyesült Államokban elérhető szolgáltatására vonatkozik, amely számtalan külföldi szerző munkáját is elérhetővé teszi.

A Google-ről törekvéseiről jó pár cikket lehet találni a neten, akár az elmúlt 1 hónapra visszamenőleg:

· A Google a legújabb Gingerbread frissítésekkel agresszívan nekiment a Facebooknak. A Nexus One és Nexus S mobilokban ezentúl nem lehet szinkronizálni a kontaktokat a Facebookkal. A Google tehát megújította a régóta folyó háborút a két cég között.

· Nincs megelégedve saját keresőjének eredményeivel a Google, ezért februári nagytakarításba kezdett, hogy relevánsabb hiteket szolgáltasson, és kiszűrje a szemetet a találatok közül.

· Március 1-jén több ezren panaszkodtak a Twitteren és más fórumokon, hogy nem tudták elérni a Gmail-fiókjukat, és a több gigabájtnyi emailjük helyett csak egy üdvözlő üzenetet láttak, 40 000 fiókot kellett helyreállítania cégnek

· Hetek óta akadozva működik néhány kínai felhasználó Gmail-fiókja; néhányan egyáltalán nem férnek hozzá a leveleikhez, míg mások be tudnak lépni, de nem tudnak emaileket letölteni és küldeni. A Google szóvivője azt mondta a Financial Times üzleti napilapnak, hogy a kínai kormány blokkolja az eléréseket, és olyan módszert alkalmaznak, hogy a felhasználónak úgy tűnjön, mint ha a Gmailben lenne a hiba.

Kína is attól tart az afrikai államokhoz hasonlóan, hogy az a diktátorok uralmát megtörő forradalmi hangulat Ázsiában is terjedni kezd. Már megjelentek olyan névtelen online felhívások, amelyek a tunéziai jázminos forradalom kínai kiterjesztésére buzdítanak.

A szerzőkkel szemben valóban nem lenne igazságos, ha ingyen „árulnák” a könyveiket.

Nehéz lenne bármelyik oldalra állnom, hiszen kétségtelen, hogy mennyire megkönnyítette volna a Google a dolgunkat, hogy egy adott könyvért nem kell elmenni egy könyvtárban, hanem akár ahogy eszünkbe jut, előkapjuk a laptopot és rákeresünk például az aktuális dolgozatunkhoz szükséges forrásokra.

Forrás

http://index.hu/tech/2011/03/24/nem_lesz_konyvkiado_a_google/

http://index.hu/tech/2011/03/24/nem_lesz_konyvkiado_a_google/

http://index.hu/tech/2011/03/24/nem_lesz_konyvkiado_a_google/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése