inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 11., hétfő

Kína okozza a Gmail hibáit?

Az internet könnyűszerrel felbolygathatja a mai világ országainak berendezkedését, vagy legalábbis elég soknak. Egészen pontosan a diktatórikus berendezkedésű országokról van szó. Mostanság egyre jobban begyűrűzik a köztudatba a "jázminos forradalom" eszméje. Az internet korában az embereket nehezebb korlátozni, így a diktátorok és erősebb irányítottságú országok vezetői folyamatosan az internet ellen küzdenek, ezáltal próbálva az embereket továbbra is tudatlanságban tartani. Kína újabb akciót kísérelt meg a Google ellen.




A kormány csak a nép javát akarja

A kínai kormány már régebben is számos akciót intézett a Google ellen Kínában és most ismét próbálkozik. A kínai állam megbízásában dolgozó hackerek a Gmail ellen intéztek támadást, melynek hatására a kiszámíthatatlanul működik a fiók. Mindezt a "kis közebavatkozást" leplezni próbálják és azt a látszatot szeretnék kelteni, hogy a Gmailben van a hiba. Kína kifejezte az aggodalmát az iránt, hogy Afrikából Ázsiára is átterjed a "jázminos forradalom". Erre már megjelentek névtelen online felhívások, melyek buzdítják a kínaiakat a forradalomra.


A Google szerint más a helyzet

A Google nyilatkozata szerint számos alkalommal és tüzetesen átvizsgálták a helyzetet és nem találtak hibát. A rendszer ennek ellenére akadozva működik. Egyesek be sem tudnak lépni, míg mások nem tudnak email fogadni/írni. A Google szerint ebben is a kínai kormány keze van, hiszen a Google-lal már régóta hadilábon állnak. Mindezt alátámasztja régóta húzódó cenzúra-vita is.


Hatalom vs. humanitás

A helyzet már önmagában is elszomorító, de nem maradt ennyiben és még egy fokkal negatívabb kicsengést kapott. A Google összeállított egy oldalt a japán katasztrófa áldozatai számára, mellyel a szétszakadt családok könnyebben egymásra találhatnak. ( A katasztrófa után sokan utaztak Kínába a japán kormány kérésére, hogy minél messzebb kerüljenek a sugárzástól). Viszont ez a weboldal is elérhetetlen Kínából, mivel a Google működteti, így a kormány blokkolja ennek a működését is, nem törődve a helyzet súlyosságával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése