inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 11., hétfő

Warez = RapidShare/MegaUpload?!

Egy elemzőcég statisztika mérése szerint az internetes adatforgalom nagyobb részét, nem a különféle torrentoldalak bonyolítják, hanem sokkal inkább a közvetlen tartalomelérést szolgáltató oldalak, mint a RapidShare vagy a MegaUpload. Emiatt Hollywood is folyamatosan szenved, s fel is emeli szavát, mégpedig a törvénnyel a háta mögött. S hogy erre mit lépnek a kormányok? Fájlcseretörvényt készítenek, vagy a Google-t hívják segítségül cenzúrázás végett.


Új áldozat a szórakoztatóipar célkeresztjében

Egy – ugyan módszertani szempontból problémás – tanulmánnyal igyekezett felhívni a figyelmet egy elemzőcég arra, hogy az internetes adatforgalom jó részét manapság már nem a sokszorosan meghurcolt torrentoldalak végzik, hanem a közvetlen tartalmakat szolgáltató portálok, úgy mint a RapidShare, a MegaUpload vagy éppen a MegaVideo. Ezzel a statisztikájával ismét fel szerette volna kelteni az érdeklődést a kalózkodás ellen, amely milliárdos károkat okoz, mind a film-, mind a zeneiparnak. Az oldalak tulajdonosai ugyan próbálják menteni magukat, és a felhasználási szabályzatuk mögé bújnak, azonban ez nem hatja meg a világot, ahogyan a francia Orange szolgáltatót sem, aki korlátozza a MegaUpload hozzáférését időnként, annak ellenére, hogy az említett oldalakon legális tartalom is elérhető.


Hollywood perel

Csak hogy egy közeli példát említsek, mindenki biztosan emlékszik a 2010-es év egyik „nagyágyújára”, a The Expendables / A feláldozhatók c. filmre, amely megjelenésétől (vagy talán még előtte is) igen népszerű volt a fájlcserélő oldalakon, amelynek következtében a film kiadója 6500 amerikai torrentezőt perelt be. A per célja az volt, hogy kiderüljenek a warezelők személyazonossága, s így kártérítést fizettessenek velük, amely ugyan nem volt olyan nagymértékű, de 6500-szor már jó néhány milliót jelentett.

Ez a fajta eljárás az utóbbi néhány évben jött divatba a tengerentúlon, s erre még egy jó példa a A bombák földjén c. film, amelyet az amerikai premier előtt már 5 hónappal elérhető volt egy másolata a neten, majd a 3 Oscar-díj elnyerése után még inkább megemelkedett a letöltések száma, sőt még a fehéroroszországi állami televízióadóján is – feltehetően – egy ilyen kópia volt látható. A lebukást a film vége felé egy női hang okozta, aki bemondta, hogy az a változat egy, rendkívül ismert fehéroroszországi torrentoldal számára készült, amely ellen már folyt egy eljárás amerikai nyomásra.


A Google a kormányok barátja is?

S hogy mégis mit tehetnek a kormányok ez ellen?

Egy 2011 március végi hír szerint Magyarországon például fájlcseretörvény fognak létrehozni őszre a hamisítások ellen, amely magába foglalja a kalózkodásokat is. A törvényben kiemelkedő helyet kap a szellemitulajdon-védelem, amely az interneten folyó jogsértéseket igyekszik majd kezelni. Ezt úgy tervezik elérni, hogy az internet árába – ahogyan eddig az adathordozókéba – beleveszik a pl. zeneszerzők és írók átalánydíját, így közvetetten a fogyasztó támogatná a kultúrát.

Ehhez még hozzájön a Google szerepe, amely pl. Magyarországon igen jelentős, hiszen majdhogynem az összes oktatási intézményben ennek a keresőnek a használatát tanítják és kérik is számon, így az otthoni felhasználók is ezt alkalmazzák. A kereső úgy próbál segíteni, hogy cenzúrázza a torrenttel kapcsolatos szavakat és az autocomplete funkciójában „egyházi index” alá helyezte őket, amely funkció néha igen vicces eredményeket produkál.


Főforrás:

Index – A Rapidshare és a Megaupload a szórakoztatóipar új célpontjai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése