inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 11., hétfő

A twitter felhasználók csak egy töredéke aktív

A Twitter ma ez egyik legsikeresebb ismeretségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás, több mint 200 millió regisztrált felhasználóval. Egy friss kutatás szerint azonban a twitterezők csak egy elenyésző része számít aktívnak és a bejegyzések felét is ezek a felhasználók írják.
A témával kapcsolatban az Index.hu-n megjelent egy cikk.

Mielőtt a cikkel foglalkoznánk nézzük meg röviden, hogy mi is a twitter és milyen nemzetközi statisztikával rendelkezik.

Egy kis twitter történet
:

A Twitter kutatási és fejlesztési projektként indult a Noah Glass és Jack Dorsey alapította Odeonnál, majd 2006 márciusában debütált. A Twitter rendszerét San Franciscói Obvious Corp. létesítette 2006 októberében.
Célja a kapcsolattartás az ismerősökkel, barátokkal rövid azonnali üzeneteken keresztül. A felhasználók maximum 140 karakter hosszúságú üzenetet írhatnak, melyet SMS-ben, a twitter honlapján vagy bármilyen twitter API-t használó programon keresztül küldhetnek el. A twitter ingyenes, de az SMS-es szolgáltatásért már fizetni kell az adott mobil szolgáltatónak.
"A Twitter hihetetlen népszerűségét annak is köszönheti, hogy a fejlesztők idejében megnyitották a Twitter API -ját. Így rengeteg új fejlesztés és mash-up jelent meg a felhasználók igényeinek megfelelően." - Wikipédia

Twitter nemzetközi statisztikák (forrás):

  • 2009 elejéig, az első két és fél évben a Twitter nem volt valami elterjedt szolgáltatás 3 év, 2 hónap és 1 nap kellett, hogy elérjék az egymilliárd Twitter üzenet elküldését; ma 1 hét alatt küldenek a Twitter felhasználók egymilliárd üzenetet;
  • egy éve a naponta elküldött üzenetek száma átlag 50 millió volt, 2010 februárban átlag napi 140 millió; 2011. március 11-én már 177 millió üzenetet küldtek a Twitteren keresztül
  • 2009-ben a másodpercenként elküldött Twitter üzenetek rekordja 456 volt (Michael Jackson halálakor); idén, 4 másodperccel éjfél után az újévi üzenetküldés már több mint 15-ször nagyobb értéket eredményezett: 6939 üzenetet küldtek egyetlen másodperc alatt;
  • 2011. március 12-én, egyetlen nap alatt 572 ezer új Twitter fiókot nyitottak a felhasználók;
  • egy év alatt 182%-kal nőtt a mobiltelefon felhasználók száma;
  • 2008-2011 között a januárban regisztrált Twitter munkavállalók száma az 50-szeresére nőtt: 8, 29, 130, 350, 400 fő dolgozott a cégnél az adott év januárjában.
  • A Twitter bevallott éves bevétele 150 millió dollár, és az értékét a cég 4,5 milliárd dollárra becsüli.

Tényleg egyre többen twittereznek?


A statisztikák és a számok azt mutatják, hogy a twitter népszerűsége töretlen és a felhasználók és az üzenetek száma nagy sebességgel, folyamatosan nő. De vajon tényleg ilyen sokan is használják aktívan?

A közelmúltban a Yahoo! hírportál kutatása szerint, melyben 10 hónap több mint 260 millió üzenetét vizsgálta kiderül, hogy a twitter több mint 200 millió felhasználójából mindössze egy húszezer felhasználóból álló közösség írja a bejegyzések 50%-át. Ez az aktívnak nevezhető 0,05 százalék nagyrészt a celebek világából kerül ki. A többség csak hallgat vagy továbbküldi mások üzenetét. A felmérés szerint celebek több figyelmet fordítanak egymásra mint a többi twitterezőre, ez alól csak a különböző szervezetek a kivételek, őket jobban érdekli a twitterezők bejegyzései.
Kiderül, hogy ezeknek az üzeneteknek a többsége azonban a világ vezető híreivel foglalkozik. Egy népszerűségi listán az amerikai belpolitika a második helyen van, ezután következnek a gazdasági és a sporthírek. A lista végére kerültek az egészségügyi, művészeti, tudományos és a technológiai témák.

Véleményem szerint a twitter ma már túlságosan is trendinek számít (én jómagam még soha nem használtam) és ez arra ösztönzi az embereket, hogy kíváncsiságból legalább egyszer kipróbálják és persze így regisztráljanak is a szolgáltatásra még ha nem is fogják használni.

Egyéb hivatkozások:
- http://hu.wikipedia.org/wiki/Twitter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése