inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 16., csütörtök

Támadnak vagy nem?


Az Európai Unió Tanácsa egy hete tartotta soron következő gyűlését, ahol igazságügyi és rendészeti kérdésekről volt szó. Többek között abban is megegyeztek, hogy sokkal szigorúbban veszik a kiberbűnözést.

Hiszen ma már nagyon sokat lehet olvasni a kiberbűnözésről, az adathalászatról vagy az adatlopásokról, ami mindenkit érinthet, ártatlanul a a hackerek csapdájába eshetünk. Ezért szükséges lenne, sokkal körültekintőbben bánnunk az adatainkkal az interneten.

A védelemhez egy következő lépés, hogy egy nagy európai informatikai rendszerek felügyeletével foglalkozó szervezetet Tallinban 2012-ig létre kell hozni. Remélhetőleg ez a minden nagy európai cégre kiterjedő szervezet segíteni fog az adathalászok ellen való harcban. Egyelőre nagyon értékelendő ez a kezdeményezés!

Főként
a jogszabályok kibővítése lenne a cél, mert sajnos nincs egy egységes jogszabály az ilyen ügyekre. Ahány ország annyiféle variáció található a törvényekben. Sok helyen a régi jogszabályok alapján kezelik ezeket, több-kevesebb sikerrel. Ebben is szükséges lenne egy kicsit előrébb gondolkodnunk, hiszen a kiberbűnözés nem mai probléma, ugyanúgy volt a múltban és lesz a jövőben is. Erre a legjobb és legszomorúbb példa a nemrégiben történt Sony ellen való támadás, amit internettörténelmi pillanatnak ítéltek meg és ezzel veszélybe is került a Sony presztízse, önhibáján kívül a cégnek.




Továbbá ugyanúgy büntetni kéne a kártékony programok készítőit, akik szándékosan akarnak ártani embertársaiknak, még ha csak az interneten keresztül is, de rosszat akarnak.

Újdonság az is, hogy a számítógépes rendszerek elleni támadásokat kötelező nyolc órán belül bejelenteni az uniós szerveknek. A cikk arra nem tér ki, hogy ezt pontosan hol és hogyan lehet majd megtenni, de ez lényegtelen, mert a magyar vonatkozásokról még nem esik szó. Viszont ha valaki szeretné bejelenteni, hogy kiberbűnöző áldozata lett, akkor egészen biztosan leellenőrzik a számítógépét és nem biztos, hogy csak legális tartalmak lesznek benne. Ezért én kételkednék ebben a módszerben, akármennyire is hatékonynak mondják.

A javaslattervezet a büntetéseket is fokozná, ezért pl.: kritikus rendszer elleni támadás esetében öt évig terjedő szabadságvesztést javasolnak. Így szerintem nem éri meg kiberbűnözőnek lenni, annak ellenére sem, hogy nem tudni érvénybe lép-e ez a javaslat.

Végkifejlet:
Vigyázzunk a személyes adatainkra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése