inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 3., kedd

Megtörtént a nagy nap







Kate és William esküvője véget ért. Április 29-én rekordok sora dőlt meg, hatalmas érdeklődés, ajándéktárgyak tengere, turisták ezrei, tudósítók százai voltak jelen a britt fővárosban. És a világhálón.






De mindeközbe a cybert-térben...





... mi is történt. A videós élő közvetítések egyre inkább teret nyernek, többek között annak a nézetnek az elterjedése miatt is, hogy a televíziót felváltja az internet.


A CNN szerint, ugyan az esküvő nem került be az öt legolvasottabb esemény közé, mégis az élő közvetítések közül az első helyen áll, megelőzve a 2009-es, amerika elnök beiktatását, a tavalyi foci VB döntőjét és az ugyanebben az időben zajló, rekord hosszúságú wimbledoni teniszdöntőt. Mégis az élő videóközvetítés - bár gyorsan fejlődik - még annyira fiatal , hogy például a 2 évvel ezelőtti Obama elnök beiktatását sem lehet hozzámérni a mostani királyi esküvőhöz, hiszen akkor még mások voltak a felhazsnálói szokások/igények, valamint a technikai felkészültség.





Ha már szóba került a technikai felkészültség....





... muszáj megemlíteni a BBC-t. Az Egyesült Királyság legnagyobb hírszolgáltatója, televízióban és rádióban verhetetlen ura, országuk modern történetének legjelesebb napján megtörni látszott. Szó szerint. Azaz megszakadni és "nem látszani" látszott.


A BBC internetes közvetítése egyszerre több csatornán futott az oldalon. Lehetett nézni az érkező vendékeket, a Westminster Apátság belső terében zajló eseményeket, korábbi összefoglalókat HD minőségben. Ám amikor elkezdődőtt maga a szertartás és megérkezett a menyasszony - kinek ruhájára az egész világ kíváncsi volt - megszakadt a közvetítés. Annyian próbálták nézni a BBC oldalát - hiszen a legtöbben a BBC-re gondolnak, ha Angliából várjuk a híreket- hogy összeomlott a rendszer. Szerencséjükre a youtube az ő közvetítésüket adta és még nagyobb szerencsére ott nem lehetett érzékelni a problémát.








A videóközvetítésen túl...





... idén a Twitter és a Google News jobban fel volt szer(v)elve. Ugyan mikor 2 évvel ezelőtt Michel Jackson meghalt, mindkét oldal lefagyott a nagy megterhelés miatt. Most azonban nem, még akkor sem mikor külön kérték a nézőket és részvevőket, hogy küldjék el nekik saját élményeiket, képeiket, videóikat.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése