inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 3., kedd

Az utolsó írógépgyár - bezárta kapuit

Megesik, hogy nem csak a jövőről, az új fejleményekről szólnak a technika világának hírei, hanem a régi, kihalóban lévő régiségekről is. Az írógépet megölte a számítógép (és annak billenytűzete), mára pedig már az utolsó írógépgyárnak is be kellett zárnia.

Az első írógépeket...
... az 1800-as évek elején készítették el. A több mint kétszáz éves találmány mechanikus változatát már az 1900-as évek elején felváltotta az elektronikus írógép.

Ez volt az első jele annak, hogy nemsokára egy könnyebben haszálható, praktikusabb típus fog teret hódítani. Még nem is olyan rég nehéz fizikai munkának számított a gépírás, hiszen egész nap csuklóból kellett verni a billentyűket, a betűk összeakadtak, javításra pedig nem volt lehetőség. Ezen kívül majdnem minden gimnáziunban volt gyors és gépíró osztály, amelyek mára szinteén eltűntek az iskolákból, hiszen ma már minden általános iskolás tud egyújjal gyorsírni a számítógépen.


Meglepő módon....
India az az ország, ahol tarotta magát a végsőkig az írógépgyár-ipar.
2010. április 17-én ugyanis bezárta kapuit az utolsó írógépgyár, az indiaiMumbaiban működő mechanikus írógépeket összeszerelő gyár, a Godrej and Boyce.
A gyár a kilencvenes évek elején még évi 50 ezer írógépet tudott eladni, de mára az éves termelése 800 darab alá csökkent, amiért már nem volt értelme fenntartani az üzemet. A gyár igazgatója, Milind Dukle szerint még 2009-ig még úgy-ahogy tudták tartani a az évi 10-12 ezres megrendelésszámot (főként annak köszönhetően, hogy sorra zárt be a többi gyár, és a csökkenő keresletet ellensúlyozta a még erősebben csökkenő gyártókapacitás), de az utóbbi két évben az utolsó kormányzati megrendelések is megszűntek.
Ahogy az a gyártó honlapján is látszik, Godrej and Boyce szinte mindennel foglalkozik, mindent gyárt és mindennel kereskedik. Úgyhogy úgy tűnik maga a cég nem ment tönkre, csak mindössze az írógépek gyártásával hagytak fel.

És bár úgy tűnik....
...teljesen kihalt az írógépek világa, ez véleményem szerint nem így van. Még ma is nagy az érdeklődés a régi, "retro" írógépek iránt. Sok olyan fiatal van, akik megkeresik szüleik, nagyszüleik írógépét, megtanulják használni, papírboltba járnak szalagért, vagy csak kirakják a szobájukba, mert egyszerűen jól néz ki. Külföldön nehéz beszerezni, mármár ritkaságnak számítanak a mechanikus, de még az elektronikus írógépek is, így az itthon beszerzett gépeket jól meggondolva vigyük külföldre, már csak azért is, mert súlyát tekintve nem mindegy, hogy melyik pongyászunkba csomagoljuk a ritka kincset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése