inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 8., szerda

6 év, 3 dé - YouTube

A mesebeli hármas szám bűvöletében az immár 2x3 évessé cseperedett Youtube, a maga kis napi hárommilliárdos látogatottságát azzal igyekszik tovább növelni, hogy 3 dimenziós videókkal tarkítja kínálatát. A múlt évi számokat megduplázva (elsőre furcsa mértékegységnek tűnő) 48 óra/perc sebességgel telítődik újabb és újabb mozgóképekkel a hálózat, sosem látott méreteket öltve, bár ezeknek egyelőre még csak igen kis része, mintegy hatezernyi videó 3D-s.

NVIDIA-monopólium
Az újítás nagy sikere és bíztató jövője ellenére pillanatnyilag a legnagyobb hátrányaként az könyvelhető el, hogy viszonylag "együgyű": csupán az NVIDIA által kifejlesztett 3D Vision támogatással működik, valamint kompatibilis kijelző és aktív shutter rendszerű szemüveg a további kötöttsége - gyakorlatilag tehát ez egyelőre azok számára élvezhető, kik már kellően felvértezték gépeiket a háromdimenziós játékok birodalmába való bejutás érdekében.

Csak így, csak önöknek
Jay Sullivan, a termékfejlesztésért felelős Mozilla-alelnök nyilatkozta, hogy "az NVIDIA 3D Vision jó példája a gazdag, innovatív élménynek, amelyet a Firefox sebességére és teljesítményére építve lehet a webre hozni". Ami kibővítve úgy hangzik, hogy kizárólag a Firefox legújabb változatán keresztül működik a csoda, valamint kénytelenek leszünk hozzá átváltani flash-alapú lejátszóról html5-alapúra, mégtovábbá természetesen a grafikus vezérlőhöz tartozó legfrissebb illesztőprogramra is.




Piaci vágyak
Az ASUS észak-amerikai, terjesztésért felelős alelnöke, Ben Thacker szerint a technológiát használó Asus G sorozatú noteszgépek eladásai erősek voltak eddig is, a "jó minőségű 3D-s YouTube videók elérésétől azonban a modellek eladásainak jelentős emelkedését várjuk."
Az NVIDIA szeretné két éven belül megháromszorozni a 3D-kompatibilis PC-inek számát, azt követően pedig a 40 milliós felhasználói létszám elérése a cél.
Ehhez nyújthat segítséget a többi 3D-s felvételi lehetőségekre szakosodó cég bővülő termékkínálata (Sony, JVC, LG - fényképezőgépek, kamerák, okostelefonok), amik talán elegendő okot adnak a felhasználók számára ahhoz, hogy az így rögzített felvételeiket teljes pompájukban oszthassák meg a világhálón.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése