inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 23., hétfő

E-bo.Ok olvasók és a MEKesedés

Többet adnak, mint amennyit kínálnak, s a többletet persze kifizettetik a gyanútlan vásárlóval. Ez a helyzet most Magyarországon, már ami – most konkrétan – az e-book olvasóknak hirdetett eszközöket illeti. Azonban, mielőtt hevesen spórolni, hitelt felvenni, vagy csupán költekezni kezdenénk, érdemes szétnézni a piacon. Nem csak az árak, de a minőség tekintetében is! S hogy a magyar kiadók, terjesztők miként igyekeznek felvenni a versenyt a fejlett országokkal? Talán megint a bot rossz végét fogják… Jobb megoldás híján, a legalitás ösvényén maradva, látogassuk gyakrabban a MEK-et!


Rövid "helyzetvázolás"

A digitalizáció világában élve elkerülhetetlen volt, hogy a könyvek esetében ne következzen be, s ezt éljük meg most az e-könyv olvasók, e-könyvek elterjedésével is. Sokan úgy gondolhatják, hogy az ilyen könyvolvasók státuszszimbólum, pedig csak akkor, ha a vásárló nincsen tisztában azzal, hogy hol érdemes venni. Ugyanis a magyarországi helyzeteket nézve, bizony nem egyszer találkozik a felkészületlen fogyasztó 100.000-res árakkal, amelyeket meglátva, azonnal elmegy a kedve még talán az olvasástól is, nemhogy attól, hogy e-book olvasót vegyen. Az olyan eszközöket, amelyek nem kifejezetten olvasásra lettek tervezve, hanem csak, úgyszólván, kiegészítő funkcióként található meg benne, s egyébként pedig gyakorlatilag egy kisebb „atomreaktor”, megpróbálnak eladni több 100.000 Ft-ért.


Akkor mit is érdemes?

A fentiekkel tudatosulva felmerülhet ez a kérdés? Valamint az is, hogy miért olvassak egy olyan kütyün (nem a zab hüvelyéről van szó :-)), amely piszkosul drága, fénylik, ha rásüt a nap, és ugyanúgy kellemetlen lesz egy idő után a cselekvés, mintha a monitor előtt ülnék. Erre van egy gyógyír, példának okáért, az Amazon webáruház által forgalmazott Kindle, amely teljesen olyan hatást kelt olvasás közben, mintha egy valódi, papír könyvet néznék, és ami nagy előnye a többivel szemben, hogy nem tükrözi a napfényt. Sőt, minél több fény éri, annál jobban látszanak a betűk, s lesz olvasható a szöveg. Az ára pedig 26.000 Ft, amely az előbbi példához hasonlóan máris barátságosabb.


Mit is kínálunk mi, magyarok?

A magyarországi kiadók, terjesztők is érzik, hogy egy változás küszöbén állunk ismét, hogy egy jól hangzó közhellyel éljek. Azonban ahelyett, hogy e-könyveket is készítenének, csak az e-könyv olvasóikat próbálják meg elpasszolni, hiszen abból nagyobb profitot lehet szerezni, mint a 300-500 Ft-os e-könyvekkel. Viszont abba nem gondolnak bele, hogy minél később adnak ki műveket az olvasóhoz, annál többen választják inkább az illegalitás mezsgyéjét, hogy a friss irodalmakat beszerezzék. Holott, ha vennék a fáradságot, és készítenének e-bookokat, megtarthatnák az olvasókat, s hogyha belegondolunk, egy természetvédő eljárást is szorgalmaznának, megkímélnénk erdeinket vagy más erdejét.


Legalitás! Hol vagy?!

Na, de mégis, hozzájuthatunk valahol legális tartalmakhoz? Válaszom: pozitív! Látogassunk el bátran a Magyar Elektronikus Könyvtárra, ahonnan különféle formátumokban találhatunk régebbi, de minőségben talán többet jelentő műveket, vagy akár, a többségében a MEK alapján készülő, PRC kiterjesztésű, Kindle által preferált, igényes kinézetű műveket ingyenesen kínáló Kindle-varázs nevezetű oldalra.

Azonban a MEK-kel kapcsolatosan is felmerültek gondok, mégpedig a szerzői jogi törvény ellen mégis vétve, felkerültek honlapjukra olyan művek, amely szerzőjének és fordítójának halála után nem telt el az a bizonyos 70 év. Valamint azzal is megvádolták, hogy „lenyúlja” a szerzőket, fordítókat, mivel ők azért, hogy felteszik ezeket a műveket, pénzt is kapnak. Ehhez érdemes elolvasni - a MEK létrehozója - Moldován István válaszát a felmerülő vádakra! Van, amit nem árt egy egészben olvasni!


Főforrás:

Syllabux - Lenyúlás közpénzen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése