inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 1., szerda

Internetezők és a megosztott információ

Symantec Corporation legújabb, Európai internethasználók körében végzett és mostanában  nyilvánosságra hozott felméréséből kiderült, hogy az internethasználók többsége nincs tudatában annak, hogy milyen információk találhatóak (és használhatóak fel mások által) róluk az interneten.
A legnagyobb veszélyt a közösségi oldalak jelentik. Nemrégiben hívták fel a  figyelmet egy facebookon keletkezett biztonsági résre, amely során egyetlen kattintással a felhasználó tudta nélkül az üzenőfalára különböző információk lettek kihelyezve. Szerencsére a problémát hamar észrevették és sikerült orvosolni, még mielőtt felhasználhatták volna akár adathalászatra is.
A nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint az internethasználók többsége tisztában van azzal, hogy mekkora veszélynek lehet kitéve a vele kapcsolatos információ megosztásánál, ennek ellenére mégsem kezelik tudatosan a közzétett információkat.
A közösségi oldalak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, szinte mindenki megtalálható valamelyiken. Ezt a munkáltatók is felismerték. Egyre jobban terjed az az eljárás, mely során a munkáltatók "lecsekkolják" leendő alkalmazottukat a közösségi oldalakon. 
Minden negyedik felhasználó bevallotta, hogy közölt már magáról olyan fotót vagy személyes információt, amelyet ma már inkább elrejtene jelenlegi vagy jövőbeni munkáltatója előtt.
A felmérésben részt vevők 68%-a van tisztában azzal, hogy nemi hovatartozásuk publikus a neten, 51%-uk tudja, hogy a születési adatuk is publikus, viszont csak 41%-uk van tudatában annak, hogy a lakcímük is hozzáférhető az interneten keresztül. A többség nincs tudatában annak, hogy ezen adatok segítségével milyen könnyű beférkőzni a személyes életükbe.
A válaszadók 30%-a nem is tud róla, (sőt talán nem is érdekli őket), ha valaki bármilyen információt megoszt róla a világhálón. Mondván, hogy tehetetlenek ez ellen ill. úgy gondolják, hogy semmi hátrányuk nem származhat belőle. Ebben azonban tévednek, hisz egy-egy negatív információ igenis kihatással lehet akár a szakmai, akár a magánéletükre.
A kérdésre, miszerint - ha lehetséges volna - kitörölnének-e magukról minden online fellelhető információt, a megkérdezettek több, mint fele, azaz 57%-a igennel válaszolt. 
A felmérés tökéletes képet mutat az internethasználók információmegosztó szokásairól. A  többség talán tudatában van annak, hogy veszélyes lehet, visszaéléshez vezethet a magukról megosztott információ, viszont nem tesz semmit ennek kiküszöbölésére.

Az írás a követező cikk alapján készült: Az internetezők többsége egy kattintással törölné magát a netről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése