inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. június 8., szerda

TV-itter

Gyakorta üti fel a fejét a kérdés manapság, hogy vajon meddig bírják még a XX. század olyan technikai vívmányai, mint a rádió és televízió ezt a kilátástalannak tűnő harcot az internettel szemben? Hiszen manapság már egyre könnyebben állíthatja magának össze bárki a saját műsorait a világhálón keresztül levadászott videók begyűjtését, vagy csak online-felfedezését követően, így tulajdonképpen maga a televízió készülék sokak számára kezd porfogóvá válni, adott esetben már rég túl is adtak ezen az ócskaságon.

Ismét Sony-ék újítanak
A Google segítségével olyan "internet-tévét" fejlesztett ki a Sony cég, amelyen az éppen a televízióban futó műsor közepette lehetőség nyílik a hozzá kapcsolódó "csiripelésre", tehát a készülék maga alkalmas a twitterezésre. Az interaktív televíziózás ezen formájának igen komoly nézettség-növelő hatása lehet, hiszen ha ismerősök, vagy általunk követett ismertebb emberek megjegyzést tesznek egy sugárzott műsorral kapcsolatosan, ezzel a mi érdeklődésünket is felkelthetik az adott program iránt, mely láncreakcióba bekerülvén mi is fűzhetünk további kommentárokat, tulajdonképpen az együtt tévézés illúzióját keltve - ami talán nem csak tévécsatorna reklám-bevételét dagaszthatja, hanem egyfajta közösségi élménnyel is megajándékoz minket.



Csivitelés a turbékoló párról
A királyi esküvő kapcsán az ABC News és a CNN lovagolta meg leginkább ezt a szolgáltatást, ahol is több ún. "hashtag" alatt folyhatott a diskurzus e témában, rekordszámú, percenként több mint 16 ezer csiripelést kiváltva a nézőkből.

Amerikában működik
Magyarországon a mindettől jóval "analógabb"-nak mondható sms-csíkok vannak még divatban mind a mai napig, ami közel sem azt az összekötöttséget jelenti, mint a twitter-tévézés, ám tőlünk nyugatabbra egyre nagyobb teret hódít ez az új módi. Kibővítve mindezt azzal, hogy felmérések szerint az USA-ban 40% körüli azok aránya, akik egyéb elfoglaltságaik miatt digitális felvételről, avagy késleltetett kezdéssel nézik vissza kedvenc műsoraikat, így az ő igényeiket is figyelembe véve jött létre a TweePlayer szolgáltatás, mely egy később megtekintett műsor alatt lefolytatott beszélgetéseket rögzíti és illeszti hozzá úgy a felvételhez, mintha az éppen akkor zajlana, tehát valós idejűnek hat.

Meggyőző számok
A twitterezéssel nyomon követett tévéműsorok szélesebb közönség-réteget érhetnek el, ezáltal megsokszorozva a tweetek számát is, mely tovább generálja az érdeklődést. Tehát elmondható, hogy egyes lesajnáló szakmai meglátások ellenére a televíziózásnak igenis lehet még komoly jövője. Némi internetes rásegítéssel, persze...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése