inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 28., szombat

Ne hagyjuk, hogy a szleng a mindennapi beszédünk része legyen


Egy újabb, számomra igen meglepő hírt olvastam, miszerint az OMG hivatalosan is szó lett. Idén márciusban az Oxford English Dictionary bejelentette, hogy bekerült a szótárba több online szleng is, mint például az OMG (oh my god), a LOL (laughing out loud) és a FYI (for your information).


A szótár más szleng szavai
A cikkből kiderül, hogy nem ezek az első szleng szavak, amik benne vannak a szótárban. Több az elektronikus kommunikációban és élő köznyelvben is elterjedt szó bekerült már a szótárba, mint például a TMI (too much information) és a BFF (best friends forever). Nem értek egyet ezzel, szerintem kifejezetten rossz ötlet ezeket a rövidítéseket hivatalosan is szóvá tenni, ugyanis ha ez megtörténik, akkor nincs megállás, és a végén mindannyian már csak szleng szavakat fogunk használni.

Nem kellenek a rövidítések
Remélhetőleg nálunk ez nem fog megtörténni és nem vezetik be a különböző sms és internetes szleng szavakat, hogy mostantól a valakit vagy valamit csak vkit és vmit-nek írjuk, vagy éppen a hogy helyett csak h-t írjunk. Tudom, hogy ezek a szavak azért lettek ilyen formában népszerűek a neten és az sms-ekben, mert gyorsabban lelehet írni őket és kevesebb karaktert is foglalnak, de ha engednék, hogy élőszóban, vagy esetleg írásban is használjuk ezeket, akkor elveszne a magyar nyelv szépsége. De ez igaz minden nyelvre, szerintem így az angol is elveszti a szépséget.

Jobb a szóösszemosás?
A cikkben azt is lehet olvasni, hogy nem csak szleng szavak kerültek be a szótárba, hanem már benne vannak különböző nem az online nyelvhez köthető szleng szavak is, mint például a muffin top (nadrág és a top között háj) és a wassup (mizujs). Ezzel se teljesen értek egyet, de ezek mégis csak szó összemosások, amik sokkal elterjedtebbek, hiszen nálunk is van olyan kifejezés, amit rég óta használunk, de tudjuk, hogy valójában ez a kifejezés 2 szónak az összemosásából jött létre. Szóval ez annyira nem vészes.

Ha így folytatjuk, akkor a végén már tényleg csak rövidítésekben és az online kommunikációban használatos szlenggel fogunk beszélni. Szóval vigyázzunk, mert érdemes megőrizni nyelvünk szépségét, hogy majd a gyerekeink és az unokáink is tudjanak szép hosszú körmondatokban beszélni.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése