inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. május 27., péntek

Az egér is madár?

Egy magyar hardver esélyei a világpiacon

Nem teljesen egyedülálló és már nem is a legújabb az a számítástechnikai találmány, amelyet Leonar3Do névre kereszteltek, s melynek segítségével három dimenzióban lehet rajzolni, formázni a levegőben. A fiatal magyar feltaláló, Rátai Dániel mégis megérdemli, hogy megjegyezzük a nevét. Az „egér” helyett „madárnak” nevezett hardvereszköz első terméksorozata elkészült Dunavarsányban.

„Egy 19 éves srác szívószálakból, karácsonyfaizzókból és kerítésdrótokból kezdett olyan számítástechnikai eszközt fejleszteni, ami már akkor, 2005-ben hat első díjat hozott neki a 21 éven aluli tudósok és feltalálók világdöntőjén, Arizonában” – olvashatunk az előzményekről a HVG-ben. Azóta persze sok minden történt a 3D-technológiában, és félő, hogy e késői megvalósulás már nem lehet igazán piacképes. (Sok neves magyar feltaláló járt úgy, hogy zseniális találmánya fölött – kellő anyagiak és támogatók hiányában – elrepült az idő, így az igazi elismerés másoknak jutott. Jedlik Ányos, Puskás Tivadar – hogy csak a legismertebbeket említsük.)
De nézzük a tényeket! Hogyan működik a Leonar3Do? A térbeli egeret, vagyis a „madarat” szárnyszerű kinövésekkel látták el a jobb fogás érdekében. Tartozik hozzá egy 3D-szemüveg, valamint egy speciális monitor, amely érzékeli a felhasználó által viselt szemüveg és a kezében lévő „madár” helyzetét. A felhasználó tekintete előtt, a monitorból kilépve háromdimenziós kép jelenik meg, amellyel rögtön interakcióba is léphet: megragadhatja, forgathatja, kedve szerint alakíthatja azt.



Eddig a 3D-s eszközökkel főleg a játékiparban próbálkoztak a gyártók, de a tapasztalat az, hogy nem arattak igazán nagy üzleti sikert. A magyar feltaláló viszont elsősorban az oktatásban lát nagy lehetőséget találmánya számára. Kétségtelen, hogy az elektronikus játékokon, mobiltelefonon nevelkedett fiatalok figyelmét egyre nehezebb lekötni a hagyományos tanítási módszerekkel, így a virtualitást segítő eszközök előbb-utóbb mindenképpen bevonulnak az iskolákba. Könnyű belátni, hogy ennek milyen előnyei lennének, főleg a természettudományos tárgyak esetében. „Elég ha csak a térgeometriára, az ábrázoló geometriára, fizikára, kémiára, biológiára gondolunk” – sorolja Rátai Dániel.
A kérdés az, hogy ki és mikor tud elérhető áron gyártani ilyeneket. A „Leó” próbadarabjai most 250 ezer forintba, kb. 800 euróba kerülnek. Természetesen külföldön is megpróbálják az értékesítését. A feltaláló és cégtulajdonos saját bevallása szerint napi 16 órát dolgozik a családi vállalkozásban. 80%-ban cégügyekkel foglalkozik, és csak a maradék jut fejlesztésre. Remélhetőleg hamarosan lesznek segítői, és megfordul ez az arány.

Források:

Rátai Dániel. A Leonar3Do feltalálója. hvg, 2011.04.02., 90. oldal
Leonar3Do: magyar találmány buktatókkal. hvg.hu/IT, 2010. február 04.
3DO Interactive Multiplayer. Wikipedia.org
Már kapható a Leonar3Do - A virtuális valóságé a jövő? Magyartól vedd a magyart!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése