inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. március 7., hétfő

Képek, videók s infók tömkelege!

Wikipédia története

A nyíilt tartalmú enciklopédiát 2001-ben índitották a Nupedia projekt kiegészítéseként. A Nupedia egy bonyolúlt rendszer, s szerkesztéséhez hozzáértő szakemberek kellenek. Így elég lassan lehetett bővíteni.

Jimmy Wales, az alapító és a Larry Sanger, a projektvezető kitalálták, hogy gyorsítani kell a folyamaton. A megoldást a wiki koncepcióban találták meg, így a Nupedia kiegészítéseként létre jött a Wikipédia. A projekt nagyon gyorsan bővült, pár hónap alatt több tízezer cikk jött létre. Még ebben az évben elindult a nemzetközi terjeszkedés is. A fejlődés megdöbbentő. 2009-re már 14 millió szócikk található az oldalon. S ezt már tovább gondolva, fejlesztették ki a qwiki-t, ha hasonló számú anyagokat töltenek fel, akkor még nagyobb sikere is lehet, mint az "elődjének."

Qwiki története

Mint már írtam, ebben a bejegyzésben a új "wikipédiáról" lesz szó. Az ötlet két éve született meg. Mikor is az alapító Doug Imbruce Buenos Aires-ről akart információt gyűjteni. Mivel nem akart sok és hosszú ismertető anyagot végig olvasni, eszébe jutott, hogy valami újat kell alkotni. Egy olyan keresőt, melyben az információ átadás figyelemfelkeltő, rövid, praktikus, úgyanakkor hasznos.

View Hungary and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Anyagok

Eddig több, mint hárommillió szócikk szerepel benne. A szócikkeket Wikipédia, Google, Fotopedia és YouTube segítségével állítják össze. Még alpha verziójú az oldal, azt jelenti, hogy még lehet a hibákat jelezni. Például ha valamit rosszul ejtenek ki. Az oldal tavaly ősszel indult, s már az idén szeretnék elindítani a béta verziót. Szeretnék több platformon is elérhetővé tenni, mint mobil s tablet.


Vélemények

A qwiki-ről a legtöbb hozzászólást a tanárok teszik. Akik úgy tekintenek erre a projektre, mint egy igazi álomra. Hisz mennyivel megkönnyebül a tanítás, ha a gyerekeknek, csak ezt a multimédiás ismertetőt vetítik le az órán. Előnynek tekintik azt is, hogy a bemutató angol nyelven vagy, így ezt is gyakorolhatják a diákok.
El kell ismerni, hogy ebből a gyerekek sokkal több dolgot fognak megjegyezni, mintha a tanár unalmas hangon előadná.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése