inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 19., kedd

Fent van és lent akar lenni, mi az?


Tájékozatlan internethasználó. Ha az autókázáshoz jogosítvány kell, a fegyverviseléshez is engedély szükséges, talán a világháló használatát is egy vizsgához kéne kötni... Legalábbis valami hasonló juthat eszünkbe a Norton on-line reputáció szervezésről szóló felmérése alapján.


Nem menedzseljük magunk



A Symantec Corporation által készített felmérés szerint, az emberek nagy része tudja, hogy veszélyeket is hozhatnak rájuk az interneten elszórt információik, mégsem foglalkoznak kiemelten a magukról szóló információk menedzselésével. Ráadásul sokan azt sem tudják milyen információ lelhető fel róluk a neten.


:@... erre nem gondoltam


Sokan lustaságuk miatt nem menedzselik maguk tudatosan. Kellemetlen lehet, ha véletlenül főnökeink, tanáraink, (szüleink) elé kerülnek olyan bejegyzések, képek... vagy bármilyen tartalmak, amiket egyébként csak néhány ismerőssel szerettünk volna megosztani... Minden 4. megkérdezett hozott már nyilvánosságra olyan képet, amit legszívesebben letagadna... (Előbb gondolkozni, aztán cselekedni...- a szerző személyes megjegyzése.)



Aggasztó a helyzet


Szakmai élettel kapcsolatosan kiderült, hogy a megkérdezettek egyharmada nincs tisztában azzal, talál-e bármi negatívat szakmai tevékenységéről a webes fórumokon. Ami pedig ennél is aggasztóbb, az európaiak legszívesebben egy kattintással legyalulnának minden róluk on-line most fellelhető információt.


Számokban


A válaszadóknak majdnem a 2/3-a tisztában van azzal, hogy nemük publikus a neten, de arról, hogy lakcímüket is könnyen megszerezheti bárki, csak 41 %-uk tud. A kikérdezettek 43%-a nem követi a róluk megjelenő információkat, tehetetlenek azokkal szemben. Végül pedig egy érdekesség: a megkérdezettek 30 %-a úgy gondolja, nem állítható meg róluk a politikai hovatartozásuk a világhálón fellelhető adataik segítségével.


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése