inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2011. április 26., kedd

Távközlési szabadalmakat vesz a Google


A Nortel szabadalmainak eladása


Az ezredforduló idején a Nortel a technológiai szektor egyik üstököse volt, de 2009-ben csődvédelmet kért. A lépés nem érte váratlanul a piacot, a patinás múltú kanadai cég évek óta csak árnyéka önmagának, veszteséget veszteségre halmoz és
képtelen versenyezni az olyan riválisokkal, mint a Cisco, az Alcatel-Lucent vagy éppen a kínai Huawei.
Ezért a csődbe jutott cég minden megmaradt szabadalmát és alkalmazását eladja.


A Google 900 milliós ajánlata


A Nortel 2009 óta folyamatosan szórja szét a tulajdonait. Ez az árverés lehet a cég szétesésének utolsó mozzanata. Birtokolnak vezeték nélküli, adathálózati, optikai és hanggal kapcsolatos szabadalmakat, de közösségi hálózatokra, keresőkre vonatkozóakat is. A Nortelnél azt mondják, hogy ez az egyik legkiterjedtebb szabadalmi portfólió, ami valaha piacra került.

A Google megkapta a jogot arra, hogy az előreláthatólag júniusban megtartott árverésen megadhassa a minimális licit értékét. Erre természetesen mások rálicitálhatnak majd, de a Google is tehet újabb ajánlatokat.

A Google már jelentkezett is, hogy 900 millió dollárt simán kifizet a félvezetőkkel, optikai, vezeték nélküli és 4G-hálózatokkal kapcsolatos szabadalmakért, így a Google indítja el a licitálást a csődbe ment telekommunikációs társaság által birtokolt hatezer szabadalomra.

Egyébként a csődbe ment Nortel portfoliója nemcsak a távközlést érinti, tartalmaz internetes kereséssel és közösségi hálózatokkal kapcsolatos találmányokat is. A Nortel azt mondja, hogy a potenciális vevők már több ajánlatot tettek, és a Google belement, hogy nyilvánosságra hozzák az ajánlatát, hátha valaki még rálicitál.


Google vs szabadalmak

A Google szerint az Egyesült Államok szabadalmi rendszere több sebből vérzik: a dolgok jelenlegi állásánál érdemes beszerezni egy jókora szabadalomgyűjteményt. A vállalat ennek segítségével szabadabban tud új termékeket és szolgáltatásokat alkotni.

Ezzel a lépéssel a Google körülbelül 6000 szabadalomra tenne szert, ami elsőre talán fölösleges beszerzésnek tűnhet, ám nagyon jól jöhetnek akkor, amikor az Androidot kell megvédeni. Például a saját szabadalmaival támadó Oracle-től, vagy a Chrome böngészőt vagy az Android mobil operációs rendszert kell megvédeni a többi piaci szereplőtől, hiszen szabadabban lehet fejleszteni (a BBC állítása szerint).

A Google egyébként jócskán le van maradva szabadalmak terén, az Egyesült Államok illetékes hivatala szerint mindössze 630-at birtokol, míg az Apple több mint 3800-at, a Microsoft pedig nagyjából 18 ezret. Bár a Google szerint az Egyesült Államok szabadalmi rendszere több sebből vérzik, a keresőcég úgy látja, hogy a dolgok jelenlegi állásánál érdemes beszerezni egy jókora szabadalomgyűjteményt.

A Google számára a szabadalmak felvásárlása egyfajta önvédelmi reakció, mellyel a későbbi szabadalmi pereket kívánják megelőzni, valamint amivel megvédenék a nyílt forráskódú rendszerek fejlődését.

Felhasznált cikkek:
Távközlési szabadalmakat vesz a Google
Távközlési szabadalmakat vesz a Google - Mediainfo cikk
900 millió dollárt adna a Google a Nortel szabadalmakért
Csődöt jelentett a Nortel Networks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése