inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. december 6., hétfő

MobilDocs

Szövegszerkesztés mobillal

forrás: Daily Mobile

Némileg furcsán hat, de néhány napja lehetőség van a mobiltelefonunkkal is szöveges dokumentumokat írni. Ehhez nem kell más, csupán egy okostelefon és egy arra alkalmas szoftver.


Mi is ez?
A mobiltelefonnal már eddig is lehetőség adódott a neten való böngészésre, vagy akár a Google Docsban megszerkesztett szövegek olvasására. Azonban, mostantól kezdve lehetőség van arra is, hogy a mobiltelefonunkon hozzunk létre új dokumentumokat, vagy már meglévőket szerkesszünk tovább. Mint a számítógépen, ugyan úgy végezhetjük el ugyan azokat a műveleteket, legyen szó akár egyéni, akár csoportos - megosztott munkáról, függetlenül attól, mennyi Google fiókkal rendelkezünk. Ez azt jelenti, hogy akár lépegethetünk is az egyes accountok között.


És miért lehet erre szükség?
A Google Mobile Blog rögtön meg is adja a választ. Azért, hogy a tömegközlekedéssel eltöltött időt is hasznosan tölthessük, például jegyzetek, emlékeztetők készítésével, vagy azért, hogy bármelyik percben újabb csapatmunkát kezdhessünk, illetve folytathassunk a munkatársainkkal, esetleg egy előadás pontos részleteit tudjuk azonnal lejegyezni, és így szöveg hűen visszaidézni másnap, de akár a vásárlólista frissítését is megtehetjük, ha éppen eszünkbe jut valami.


Használat
A MobileDocs az Android 2.2 (Froyo) operációs rendszeren, és az Apple iOS 3.0, vagy újabb platformon érhető el, utóbbi az iPhone mellett iPad tableten is.
Az alkalmazás használatához a megfelelő mobillal el kell látogatni a www.docs.google.com oldalra, ki kell választani a szerkeszteni kívánt dokumentumot, és az "Edit" gomb lenyomásával már is internetes környezetben dolgozhatunk a dokumentummal.
Fontos megjegyezni, hogy egyelőre csak azok örülhetnek ennek az újdonságnak, akik a Google angol felületét használják, illetőleg korábbi verziójú eszközökön biztosan nem működik, a Google Docs frissítése ellenére sem.
A szerkesztő funkcióban lehetőség van különböző formátumokba, például Word, PDF konvertálni is a szövegeket.


A szövegszerkesztés módja az alábbi videón tekinthető meg

forrás: Youtube


Felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van-e az ilyen szintű mobiléletre?
A fizikai adottságokat leszámítva, mint hétköznapi mobilhasználó nemigen lehet szükség erre, elég csak arra a sok ki nem használt funkcióra gondolni, ami már egy egyszerűbb telefonon is megtalálható.
A Google már említett fórumán a kommentekből kitűnik, hogy alapvetően két táborra oszlik a közvélemény. Az egyik csoport már alig várta ezt a funkciót, viszont a másik egyáltalán nincs elragadtatva a lehetőségtől, mert így a főnöke akár a családdal töltött vasárnap délutánjában is megjelenhet.
Ez a fejlesztés a Google számára üzleti szempontból sem elhanyagolható, hiszen olyan rétegeket is be tud vonzani a felhasználói körbe, akik eddig csupán hagyományos módon dolgoztak dokumentumokkal, viszont rendelkeznek a megfelelő készülékkel. És ez visszafelé is működhet, azaz az üzleti szféra is ebből a lehetőségből kiindulva, esetleg inkább ilyen mobilokat ad dolgozóinak.



1 megjegyzés:

  1. Ha pénzügyi problémái voltak, akkor ideje mosolyogni. Csak akkor kell felvennie a kapcsolatot Benjamin úrral, ha felveszi a hitelt és az Önnek megfelelő fizetési határidőt, és három munkanapon belül megkapja kölcsönét. Most hatodik alkalommal részesültem 700 ezer dolláros kölcsönben, 180 hónapos időszakra azzal a lehetőséggel, hogy a lejárat előtt fizetem. Benjamin úr segített nekem a kölcsönben. Vegye fel a kapcsolatot vele, és látni fogja, hogy őszinte ember, jó szívvel. E-mail címe: lfdsloans@outlook.com, és a WhatApp telefonszáma: + 1-989-394- 3740

    VálaszTörlés