inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2010. december 1., szerda

Látványos eszköz az oktatásban: terjed GeoGebra program

Érdekes és látványos bemutatókkal próbálja a GeoGebra program közérthetővé tenni a matematika és fizika tananyagait.

A GeoGebra név a geometria és az algebra szavak összevonásával jött létre: egy olyan dinamikus matematikai programot jelöl, mely témájában kapcsolódik a geometriához, algebrához és számítási feladatokhoz, de fizika és kémia oktatására is alkalmas. A nyílt forráskódú szoftver szabadon letölthető nem kereskedelmi használat céljára.


Látványos bemutató

A GeoGebra kifejlesztése Markus Hohenwarter nevéhez fűződik. 2001-ben Phd. hallgatóként fogalmazódott meg benne az ötlet egy új, dinamikus matematikai szoftver kifejlesztéséről. 2002. január 28-án jelent meg a GeoGebra 1.0 angol és német nyelven. Azóta folyamatos fejlesztés alatt áll a program, jelenleg a 3.2-es verzió tölthető le és 54 nyelven érhető el. Működéséhez egy korszerű operációs rendszerre és egy feltelepített Java programra van szükség.

Nemzetközi sikerek

A GeoGebra napjainkban egyre népszerűbbé válik a matematika tanítás és a tanulás területén szerte a világon. Jelenleg 190 országban használják, körülbelül 300.000 felhasználó tölti le a szoftvert havonta, és már 44 GeoGebra Intézet létesült a világ számos pontján. A helyi intézeteket koordináló támogatási központ a tervek szerint Budapesten lesz, főállású munkatársakkal. A szoftver sikerességét mutatja, hogy 2002 óta összesen 13 európai és amerikai díjban részesült.

A szoftver fejlesztői egy olyan oldal megalkotásán gondolkoznak, ahol az elkészített szemléltető feladatokat bárki feltölthei és "lájkolhatja". A honlapon jelenleg is rengeteg anyag elérhető, de a nyelvi és kulturális különbségek egyelőre gátat szabnak a felhasználásnak. A GeoGebrának saját YouTube csatornája is van, ahol tutorial videók nyújtanak segítséget a program használatához és ötleteket adnak különböző témájú oktatási anyagok elkészítéséhez.


Alakul a magyar GeoGebra közösség

Lassan kiépül a magyar GeoGebra felhasználói közösség is. A magyar honlapon magyar nyelvű segédanyagokat lehet letölteni, elsősorban matematikai problémák szemléltetésére (a függvényektől a statisztikáig), de találhatók fizikai témájú segédanyagok is. Emellett a szoftverről írt szakdolgozatok, beadandók anyagai is letölthetők, prezentációkkal és workshopok anyagaival együtt.

Új típusú szemléltető eszközökre van szükség

Az elmúlt évtizedekben megváltozott a világ és átalakulóban van a tanárok szerepe is. Ma már a tanárok feladata, hogy az elérhető nagyszámú információforrásból és eszközből a hasznosítható forrásokat mutassa meg a diákoknak. Emellett egyre nagyobb szerep jut(hat) a látványos, interaktív, dinamikus eszközökre, amelyek a régi, jól bevált módszerek mellett hatékonyabbá, érdekesebbé tehetik a diákok nagy része által nem kedvelt reáltantárgyak tanítását.


Forrás: az Index cikke a GeoGebráról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése